Ασφαλιστικό ΟΑΕΕ. Προβλήματα και προοπτικές

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε ημερίδα που διοργάνωσε η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε  στο αμφιθέατρο της Αριστοτέλους 46 με θέμα «Το Ασφαλιστικό – Πρόβλημα και Προοπτικές»  παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι των ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ και ΕΥΒΟΙΑΣ, Κος Χαρατσής  Χρήστος  και Κος Θαλάσσης Ηλίας.

 

Στην ημερίδα συμμετείχαν το Δ/Σ  της  Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε , Πρόεδροι ομοσπονδιών τοπικών και κλαδικών απ’όλη την Ελλάδα , ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Π. Κοκκόρης, η Διοικητής του ΟΑΕΕ, κα Γ. Κωτίδου, ο Βουλευτής Β Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, κ. Δ. Στρατούλης, το Μέλος της Πολιτικής Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Φραγγίδης, ο Γραμματέας Εργασιακών θεμάτων και Κοινωνικής Ασφάλισης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Γ. Ρωμανιάς, η Βουλευτής Πειραιώς της Δημοκρατικής Αριστεράς, κα Μ. Γιαννακάκη, το Μέλος του ΚΚΕ, κ. Β. Μαμάης και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ,  κ. Β. Κορκίδης.

 

Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των ομιλητών της ημερίδας πως ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στα όρια της  οικονομικής κατάρρευσης, γεγονός το οποίο έχει επέλθει ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Ωστόσο σε αδιέξοδο βρίσκονται και 775.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, καθώς 575.000 από αυτούς αδυνατούν αν καταβάλλουν τακτικές εισφορές προς το Ταμείο, ενώ από αυτούς οι 195.000 χαρακτηρίζονται ως «αδρανείς» δηλαδή έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα. Τα μέτρα που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ, έτσι όπως περιγράφονται στην ομιλία του Προέδρου της Συνομοσπονδίας, κ . Γ. Καββαθά περιλαμβάνουν τα εξής:

 

  1. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων με την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των οφειλετών στον ΟΑΕΕ που έχουν χάσει αυτό το διάστημα.
  2. Η αποδέσμευση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα. Βασική μας θέση είναι ότι κάνεις Έλληνας πολίτης να μην αποκλείεται από την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  3. Η ρεαλιστική αλλά και πάγια ρύθμιση των οφειλών ώστε: (α) οι επιχειρηματίες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό αλλά και (β) να αυξηθούν τα έσοδα του οργανισμού. Κατά το σχεδιασμό αυτής της ρύθμισης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 70% περίπου των ενεργών οφειλετών οφείλουν ποσά που κυμαίνονται μέχρι τα 10.000 ευρώ.
  4. Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει κατά την άποψή μας επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά). Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα.
  5. Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ύφεση. Μάλιστα, έχουμε υπολογίσει ότι εάν όλοι οι ασφαλισμένοι για το έτος 2013 είχαν εγγραφεί στην πρώτη ασφαλιστική κλάση τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για τον Οργανισμό θα ήταν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα από όσα έχουν προϋπολογισθεί.
  6. Η ενεργοποίηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και ειδικότερα του λογαριασμού ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με διεύρυνση των σημερινών ασφυκτικών κριτηρίων παροχής τους.
  7. Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων. Θέσπιση ειδικής ασφαλιστικής κλάσης για τις περιπτώσεις αυτές.
  8. Να αποδίδονται στον ΟΑΕΕ τα έσοδα του τέλους επιτηδεύματος, που σήμερα κατευθύνεται προς την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.
  9. Χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις αλλά δεν συνταξιοδοτούνται επειδή έχουν οφειλές άνω των 20.000 € προς τον ΟΑΕΕ. Στις περιπτώσεις αυτές είτε να διαγράφεται η ασφαλιστική περίοδος που αφορά τις οφειλές, είτε η οφειλή να παρακρατείται από την παρεχόμενη σύνταξη.