Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Κοινοποίηση στα Social Media

Με ομόφωνη απόφασή που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης και του Συλλόγου Εργαζομένων (ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής αρχικά είχε απορρίψει την πρόταση) συμπαραστέκεται στους υπαλλήλους καταγγέλλοντας τα νέα μέτρα που υποβαθμίζουν την αυτοδιοίκηση και οδηγούν στην κατάρρευση των δήμων ενώ δεν αποκλείεται οι αιρετοί να οδηγηθούν και σε μαζικές παραιτήσεις ως μέσω πίεσης προς την κυβέρνηση.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής για άλλη μια φορά δεσμεύτηκε ότι δεν θα προσυπογράψει καμία απόλυση ενώ και πάλι απέφυγε (για λόγους που μόνον εκείνος γνωρίζει) να προσέλθει στις καθιερωμένες δηλώσεις και να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

 

Δεν θα σταλούν στοιχεία

«Προσωπικά και στο μέτρο που μου αναλογεί δεσμεύτηκα ότι δεν πρόκειται να προσυπογράψω οποιαδήποτε διαδικασία οδηγεί σε απόλυση, εφεδρεία, διαθεσιμότητα ή όπως αλλιώς θα το πουν οποιονδήποτε εργαζόμενο του δήμου μας. Αυτό είναι απόφαση μονοπρόσωπου οργάνου, είναι απόφαση του δημάρχου και με όλο τον σεβασμό προς το Συμβούλιο και όλους του φορείς δεν πρόκειται να μου αλλάξει κανείς άποψη σε προσωπικό επίπεδο. Και αυτό που λέω το εννοώ μέχρι το τέλος», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Όμως από κει και πέρα όπως πρόσθεσε «η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ  θα είναι ισχυρό μήνυμα σύμπνοιας και απόλυτης στήριξης στους εργαζόμενους του δήμου μας». Σημείωσε δε πως το γραφείο προσωπικού τελεί υπό κατάληψη και είναι σφραγισμένο και έτσι «όχι μόνο από την πλευρά του ομιλούντα αλλά και από την πλευρά της διεύθυνσης δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής στοιχείων».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε έκτακτο σύνεδρο.

«Η πρόταση που κερδίζει έδαφος –είπε- είναι οτι αν δεν αλλάξουν οι τακτικές στα τρία πολύ μεγάλα ζητήματα που απασχολούν η μόνη λύση που μπορεί αν έχουμε έτι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σοκ στο πανελλήνιο είναι οι ομαδικές παραιτήσεις των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων, αν δεν αλλαχθεί από πλευράς κυβέρνησης ο τρόπος αντιμετώπισης της αυτοδιοίκησης τότε οι δήμοι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε κατάρρευση και σε κλείσιμο».

Επίσης ο κ. Παπαγγελής ζήτησε να έχει στη διάθεσή του τις παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων.

Έντονη κριτική άσκησε στον κ. Παπαγγελή η αντιπολίτευση τονίζοντας δρά με μεγάλη καθυστέρηση.

 

Αιχμές και για τους βουλευτές

Ο Γιάννης Αποστόλου από την μείζων μειοψηφία τόνισε ότι το Δ.Σ. έπρεπε να λάβει αυτή την απόφαση ωστόσο για μια ακόμα φορά από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση ενώ άφησε αιχμές για όσους ψήφισαν τα μέτρα και εμμέσως πλειν σαφώς και για τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Γιάννη Καράμπελα και Ανδρέα Κουτσούμπα.

«Ως συνήθως ότι κάνουμε το κάνουμε κατόπιν εορτής και αυτό είναι λυπηρό. Η απόφαση αυτή έπρεπε είχε ληφθεί πριν περάσουν τα μέτρα και να κάναμε τον αγώνα από κοινού. Σήμερα η πρόταση που έγινε να έχει ο δήμαρχος τις παραιτήσεις μας έπρεπε είχε γίνει από καιρό ώστε να υπήρχε ο φόβος για εκείνους που ψήφησαν τα μέτρα. Είναι κρίμα αυτό το φαινόμενο που παρουσιάζεται τώρα να μη έχουμε ανθρώπους και να φτάνουμε στο σημείο οι αιρετοί να καλούνται να υπογράψουν απολύσεις εργαζομένων.  Πιστεύω ότι η συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους δεν είναι αρκετή. Δεν είναι δυνατόν στις κινητοποιήσεις να μην παρίστανται οι αιρετοί. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την αδικία που επιχειρεί η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα», είπε ο κ. Αποστόλου

 

Καταρρέουν οι δήμοι

Την καθυστέρηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει την κατάσταση επεσήμανε και η Γιώτα Πούλου η οποία θεωρεί αναγκαίες τις παραιτήσεις όλων των αιρετών μιλώντας και για νέο κύμα απολύσεων.

«Ας ελπίσουμε ότι στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ το Δεκέμβριο θα σκεφτούν αυτή τη λύση που εμείς προτείναμε και σήμερα στο ΔΣ δηλαδή τη συλλογική παραίτηση διότι δεν νομίζω ότι πλέον υπάρχει άλλος τρόπος διότι δεν είναι μόνο οι απολύσεις των εργαζόμενων και οι απολύσεις που θα ακολουθήσουν αφού προβλέπεται και νέο κύμα απολύσεων μέχρι το 2016 περίπου 15000 εργαζόμενων από τους ΟΤΑ. Πέραν των απολύσεων υπάρχουν και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των δήμων», είπε χαρακτηριστικά

Σχετικά με το οικονομικό ζήτημα υπογράμμισε: «Με βάση τα τελευταία μέτρα και τις περικοπές   μπαίνει ζήτημα επιβίωση των δήμων. Οι δήμοι θα κλείσουν, δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση με περικοπές τις τάξης του 1,7 δις ευρώ να καταφέρουν να επιβιώσαν και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους δημότες».

Και η κ. Πούλου κατέληξε: «Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά μήπως με της παραιτήσεις καταφέρουμε αν αλλάξουμε κάτι αν και είμαστε λίγο εκ των υστέρων, δεδομένου ότι έπρεπε οι δήμοι όλης της χώρας να είναι στους δρόμους πριν περάσουν τα μέτρα».

 

Πολιτικές ευθύνες

Υπέρ των παραιτήσεων τάχθηκε και ο Νώντας Κοτσικώνας ξεκαθαρίζοντας ωτόσο ότι οι παραιτήσεις δεν μπορεί να τεθούν στην διάθεση του δημάρχου και της ΚΕΔΕ στους οποίους επιρρίπτει  ευθύνες για την σημερινή κατάσταση.

«Οποιαδήποτε ενέργεια θα κάνουμε στην κατεύθυνση να βοηθήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και σε συνεργασία τους δημότες και τους εργαζόμενους τη βλέπουμε θετική. Ακόμα και την παραίτηση, όχι όμως να θέσουμε την παραίτησή μας στη διάθεση του δημάρχου και της ΚΕΔΕ διότι εχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Εδώ και δύο χρόνια λέμε ότι η κατάσταση οδηγείται εδώ και δεν έκαναν τίποτα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα το κουκουλώνουν ε όχι και να θέσουμε την παραίτησή μας στη διάθεσή τους».

Για την απόφαση του Δ.Σ. σημείωσε: «Υπό την πίεση λοιπόν τη δική μας και του Σωματείου των εργαζομένων λάβαμε μια ομόφωνη απόφαση να μη δοθούν στη κεντρική διοίκηση τα στοιχεία των εργαζόμενων που σύμφωνα με τον κατάπτυστο νόμο υπάγονται σε εκείνους με τις προϋποθέσεις για να τεθούν σε διαθεσιμότητα που ουσιαστικά είναι απόλυση».

Και κατέληξε: «Πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειες μας με το σωματείο των εργαζομένων και με όλους τους εργαζόμενους ώστε να υπάρξει δημοσιοποίηση διότι το θέμα δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους αλλά όλο το λαό και να πάμε σε κινητοποιήσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά και κριτήρια που να οδηγούν στην ανατροπή».

 

Κλιμάκωση του αγώνα

Το μέλος του ΔΣ. του Συλλόγου των εργαζομένων οι οποίοι είχαν κατακλείσει την αίθουσα Αντώνης Μιχαήλ δήλωσε σχετικά: «Υπάρχει μια πρωτοφανή κινητοποίηση του συλλόγου εργαζομένων Λιβαδειάς για ένα αναπάντεχο γεγονός που φέρνει σε δυσμενή θέση 16 υπό απόλυση υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε συγκεκριμένες θέσεις και είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του δήμου και ας λέει ο υπουργός ότι υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι οι οποίοι δεν προσφέρουν υπηρεσίες. Αγωνιζόμαστε λοιπόν να μην απολυθούν, βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο εβδομάδες, έχουμε κάνει κατάληψη στο δημαρχείο και έχουμε κλίσει και το γραφείο προσωπικού για να μην βγει η λίστα των ονομάτων και σταλεί στο υπουργείο».

 

Στη Βοιωτία

Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Νομού Βοιωτίας «μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου που προβλέπει εκτός των άλλων την απόλυση χιλιάδων συναδέλφων αντιμετωπίζοντας τους ως νούμερα και όχι ως πολίτες και οικογενειάρχες», καλεί όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού Βοιωτίας να πάρουν θέση για το θέμα αυτό και «να συμπαρασταθούν στο αγώνα για την μη εφαρμογή του μέτρου».

Όπως σημειώνουν η πρόεδρος Ευφροσύνη Παπαδημητρίου και ο γραμματέας Δημήτρης Τζουβελέκης «το μετρό αυτό δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο χρέος, δεν θα επιφέρει κανένα χειροπιαστό δημοσιονομικό όφελος και λειτουργεί μόνο εκβιαστικά για την υποδούλωση των υπάλληλων της δημόσιας διοίκησης στις ορέξεις της κάθε τρόικας».

Πιο συγκεκριμένα ο σύλλογος καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν απόφαση «να μη σταλεί κανένα στοιχείο που αφορά την απόλυση συναδέλφων».

Και καταλήγει «προασπιζόμαστε την Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και λέμε όχι στην οικονομική επιτροπεία».

Τέλος συνεχίζονται οι κινητοποιήσει και στην Θήβα ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και το δημαρχείο Ορχομενού όπου έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ οι εργαζόμενοι, σφράγισαν τα γραφεία της Διεύθυνσης ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση στα ονόματα των υπαλλήλων.