Ποιητικά ακούσματα στον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια σημαντική πνευματική εκδήλωση αφιερωμένη στους ποιητές της περιοχής πραγματοποίησε με επιτυχία ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς κατά τη διάρκεια της οποίας έξι γυναικείες φωνές παρουσίασαν εκλεκτούς και άγνωστους στο πλατύ κοινό ποιητές, οι οποίοι διακρίθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το πνευματικό τους έργο.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Νίκη Καγιά παρουσίασε τον Πέτρο Ζητουνιάτη, η κ. Νατάσα Παπαλάμπρου τον Κ. Μουρίκη, η κ. Ανδριάννα Πανταζή τον Αποστόλη Λιανό, η κ. Μαριάννα Παπαγεωργίου το Γιάννη Περγαντά, η κ. Βασιλική Ποντικοπούλου τον Ηλία Λιάκο και η κ. Άννα Νικολάου η οποία και συντόνισε την εκδήλωση παρουσίασε τον Κώστα Τριανταφύλλη

morf3

Η φιλόλογος κ. Νικολάου μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ποίησης, στην επίδραση που ασκεί στην ανθρώπινη ζωή αλλά και στην αναγκαιότητα της προβολής των γνήσιων ποιητών, των δημιουργών που δε διαθέτουν μόνο γνώση και τεχνική αλλά και υπευθυνότητα και ανθρωπιά.

Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας Γιώργος Κωσταγιάννης, αφού ευχαρίστησε τους παρεβρισκόμενου και τους φίλους του Συλλόγου για τη στήριξη που του παρέχουν στον αγώνα της ανάδειξης του πνευματικού πολιτισμού της περιοχής μας, μίλησε για το υπέρτατο χρέος του Συλλόγου απέναντι σε αυτόν τον πολιτισμό, τον αδιάσπαστο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

«Ο πολιτισμός αυτός πρέπει να φωτιστεί, να γίνει μέρος της προσωπικής και της τοπικής ταυτότητας όλων των συμπολιτών μας και προπαντός, να διαδοθεί στη νέα γενιά και να τη βοηθήσει να χαράξει το δικό της δημιουργικό δρόμο», είπε ο κ. Κωσταγιάννης και καταλήγοντας αναφέρθηκε στην «ιδιαίτερη συγκίνηση που κυριάρχησε στην κατάμεστη αίθουσα, όταν απήγγειλαν ποιήματα των δημιουργών, «έργα αθάνατα, διαχρονικά και αναμφισβήτητης αξίας που αγγίζουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης ψυχής και δραστηριότητας».

morf2

 

Έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Μακροπούλου

Με επιτυχία ξεκίνησε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 η έκθεση ζωγραφικής της ταλαντούχου Χριστίνας Μακροπούλου. Τα έργα της, λάδια σε μουσαμά, ακουαρέλες και μικτές συνθέσεις, προϊόντα μιας καλλιτεχνικά ώριμης ζωγράφου, εκφράζουν την υποκειμενική της συγκίνηση αλλά και τα μικρά – ανεκπλήρωτα συνήθως – όνειρα όλων μας για μια ζωή διαφορετική, ονειρική, ήρεμη, ανθρώπινη, σε τόπους και πόλεις ειδυλλιακές και φιλόξενες.

«Οι πίνακές της καλύπτουν μια μεγάλη έκταση ενδιαφερόντων. Τοπία, νεκρές φύσεις, πορτραίτα, πλάσματα φανταστικά. Τα χρώματά της άλλοτε φωτεινά – παρασύρουν σε μια θάλασσα ψυχικής ευφορίας – και άλλοτε γήινα και ζεστά δημιουργούν ένα συναίσθημα νοσταλγίας, ίσως και μελαγχολίας, και αποκαλύπτουν την ψυχική τοπογραφία της δημιουργού.

Οι πειραματισμοί της καλλιτέχνιδας συνεχείς, όπως γίνονται φανεροί στις συνθέσεις της με ιδιότυπες μικτές τεχνικές σε αυτές ο ζωγραφικός χρωστήρας συνεργάζεται αρμονικά και δημιουργικά με το μέταλλο όπως ο χαλκός ή με άλλα φυσικά υλικά, όπως η πέτρα», σημειώνει η καθηγήτρια – Φιλόλογος Άννα Νικολάου, μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Και συνεχίζει: «Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και δίνει μια άλλη διάσταση, απτή και συγκεκριμένη, και μια άλλη οπτική, οικεία και αντικειμενική στο ζωγραφικό έργο. Η όλη αίσθηση που αφήνουν είναι αυτή της αισιοδοξίας και της ελπίδας, μια αίσθηση που ο καθένας έχει ανάγκη και πάντα θα έχει. Η έκθεσή της είναι η έβδομη της ζωγράφου κι η πέμπτη ατομική. Η καλλιτέχνιδα πρωτοπαρουσιάστηκε στον εικαστικό χώρο το 1997, με μια ατομική έκθεση στον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας και έκτοτε τα έργα της έχουν γίνει γνωστά σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η μέχρι τώρα πορεία της προοιωνίζει ένα λαμπρό καλλιτεχνικό μέλλον για την κ. Χριστίνα Μακροπούλου, γεγονός που δεν τιμά μόνο την ίδια αλλά και την πόλη της Λιβαδειάς, όπου και έκανε τα πρώτα της βήματα».

Και καταλήγει: «Της ευχόμαστε να συνεχίσει το ίδιο πρωτοπόρα και δημιουργικά και να προβάλλει πάντα τα δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της: την επίμονη αναζήτηση στο χώρο της τέχνης της και την σεμνότητα που τη διακρίνει».