Συνελήφθησαν τρεις κτηνίατροι για υπόθεση δωροδοκίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν προχθές (02.07.2013), τρεις ημεδαποί κτηνίατροι – υπάλληλοι αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση-αδικήματα, της παθητικής δωροδοκίας και εκβίασης κατά συναυτουργία, της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και της νομοθεσίας σχετικά με τη διάδοση της ασθένειας ζώων.

Πρόκειται για μία 53χρονη Προϊσταμένη Κτηνιατρικού Κέντρου, έναν 42χρονο υπάλληλο Τμήματος Κτηνιατρικής και έναν ακόμα 53χρονο Προϊστάμενο Τμήματος Υγείας Ζώων.

Ειδικότερα οι τρεις υπάλληλοι, με διάφορες προφάσεις κωλυσιεργούσαν την έκδοση της προβλεπόμενης άδειας θανάτωσης βοοειδών (κτηνοτροφικής μονάδας σε χωριό της Θεσσαλονίκης), που είχαν προσβληθεί από φυματίωση και μελιταίο πυρετό (βρουκέλωση), απαιτώντας εκβιαστικά από τον 40χρονο συνιδιοκτήτη το ποσό των 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές, η άμεση έκδοση της συγκεκριμένης άδειας είναι επιβεβλημένη για την προστασία της μονάδας και την πρόληψη από τυχόν επέκταση της νόσου στα υγιή ζώα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία του 40χρονου, συνιδιοκτήτη της κτηνοτροφικής μονάδας, σύμφωνα με την οποία, όταν αρχές Μαΐου μετέβη στο αρμόδιο Κτηνιατρικό Κέντρο, η 53χρονη Προϊσταμένη του ζήτησε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ, προκειμένου να «ρυθμιστεί» το ζήτημα που είχε προκύψει στην κτηνοτροφική του μονάδα. Παράλληλα τον απείλησε ότι θα αντιμετώπιζε πρόβλημα αν δεν καταβάλλει τα χρήματα, τα οποία θα μοιραζόταν με τους άλλους δύο συγκατηγορουμένούς της.

Στη συνέχεια, η 53χρονη Προϊσταμένη, προκειμένου να ενδώσει ο 40χρονος στον εκβιασμό για την καταβολή των χρημάτων, κωλυσιεργούσε με διάφορες προφάσεις και υπεκφυγές τον υγειονομικό έλεγχο της κτηνοτροφικής μονάδας. Μετά από συνεχείς πιέσεις του καταγγέλλοντα, πραγματοποιήθηκε  τελικά ο έλεγχος το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια η Προϊσταμένη καθυστερούσε αδικαιολόγητα την έκδοση της σχετικής απόφασης, για την υποχρεωτική θανάτωση των (119) ζώων, που είχαν διαπιστωμένα προσβληθεί από την ασθένεια.

Σε μεταγενέστερη τηλεφωνική τους επικοινωνία, η Προϊσταμένη επανέλαβε την απαίτηση για καταβολή των χρημάτων. Σε συνάντηση που ακολούθησε παρέδωσε στον κτηνοτρόφο αντίγραφο υπηρεσιακού έγγραφου, στο οποίο ήταν καταχωρημένα  τα στοιχεία ταυτοποίησης των ζώων, που ήταν θετικά στην ασθένεια, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το υπηρεσιακό απόρρητο. Στη συνάντηση η Προϊσταμένη ζήτησε από τον κτηνοτρόφο να δώσει τελικά όσα χρήματα μπορεί, όταν αυτός της δήλωσε αδυναμία να συγκεντρώσει όλο το  ποσό των 30.000 ευρώ.

Προχθές 02.07.2013 το πρωί, πραγματοποιήθηκε νέος προγραμματισμένος  υγειονομικός έλεγχος στην κτηνοτροφική μονάδα, από τον 42χρονο κτηνίατρο, υπάλληλο του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής, ενώ στον χώρο μετέβη αργότερα και παρέμεινε για λίγη ώρα και η 53χρονη.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο 40χρονος κτηνοτρόφος, καθ’ υπόδειξη της 53χρονης Προϊσταμένης, παρέδωσε στον 42χρονο κτηνίατρο το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ, μαζί με ένα ντοσιέ με έγγραφα.

Κατά την αποχώρηση του 42χρονου κτηνίατρου, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, που επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο, τον συνέλαβαν ενώ στην κατοχή του βρέθηκε το ντοσιέ με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε, συνελήφθη και η 53χρονη, ενώ εξακριβώθηκε και η εμπλοκή του 53χρονου Προϊστάμενου του αντίστοιχου Τμήματος της αρμόδιας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες 03.07.2013, στην πόλη της Καβάλας.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος τους παρέπεμψε στον αρμόδιο Ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.