Αρνητικό πρόσημο καταγράφεται στον κύκλο εργασιών του Λιανικού Εμπορίου

Κοινοποίηση στα Social Media

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο, που καταγράφηκε για τον μήνα Απρίλιο του 2013, κυμάνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο για το Α΄ τετράμηνο του έτους,  η ετήσια μεταβολή του εν λόγω δείκτη παρουσίασε αισθητή πτώση κατά 14,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το γεγονός ότι ακριβώς πριν δύο χρόνια, σε εξίσου αρνητικές για την εθνική μας οικονομία συνθήκες και με μία πληθώρα αντιπαραγωγικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών είχε αναρριχηθεί κοντά στις 110 μονάδες, καταδεικνύει τις χαμηλές προσδοκίες που επικρατούν πλέον στην αγορά αλλά και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική  δραστηριότητα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Η υποτονική κίνηση που καταγράφηκε στα εμπορικά καταστήματα απεικονίζεται στην ετήσια  καταβαράθρωση του τζίρου σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταστημάτων, με κυριότερες εκείνες των Καυσίμων και Λιπαντικών αυτοκινήτων    (-22,8%), των Φαρμακευτικών – Καλλυντικών (-15,9%), των Μεγάλων καταστημάτων Τροφίμων (-15,1%) και των Τροφίμων – Ποτών – Καπνού (-14,2%). Η εικόνα είναι παρεμφερής και για τον Γενικό Δείκτη Όγκου στο Λιανικό εμπόριο καθώς καταγράφηκε ελάττωσή του κατά 14,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 65 μονάδες, κινούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο για το Α΄ τετράμηνο για το 2013. Μάλιστα από στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου είναι ακόμα μεγαλύτερη αγγίζοντας το 24,7% σε ετήσια βάση.

Πλέον, γίνεται φανερό πως η σπασμωδικότητα και η προχειρότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, όχι μόνο δεν συντελούν στην ομαλοποίηση και στην  καταπολέμηση των «στεγανών» που εντοπίζονται στην αγορά, αλλά τουναντίον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο περιορισμό της ρευστότητας και στην  «οικονομική ασφυξία» – «στραγγαλισμό» των εμπορικών επιχειρήσεων. Με τα περιθώρια ανάκαμψης να στενεύουν επικίνδυνα, κρίνεται ως επιβεβλημένη ανάγκη, οι ιθύνοντες να αφουγκραστούν τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία που εκπέμπουν οι άνθρωποι της αγοράς και να προσέλθουν σε έναν πραγματικό διάλογο που θα συνδράμει στην άρση του υπάρχοντος αδιεξόδου.