ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ: Ο ένας διαγωνισμός προχώρησε ο άλλος ακυρώθηκε

Κοινοποίηση στα Social Media

Προχώρησε τελικά ο δήμος Αλιάρτου στη διαδικασία δημοπράτησης του έργου «Δίκτυα ακαθάρτων Αλιάρτου» προϋπολογισμού 9.655.500 ευρώ παρά τις διαφωνίες που είχαν προκύψει από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιριών και την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

Οι δύο πανελλήνιες ενώσεις με σχετικά έγγραφα προς την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αλιάρτου τα οποία κοινοποίησαν μεταξύ άλλων στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, τον Αν. Προϊστάμενο του Επ.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», την ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς, τον Περιφερειάρχη Στερεάς και τον δήμαρχο Αλιάρτου Γιώργο Ντασιώτη ζητούσαν «Να ακυρωθούν άμεσα οι υπόψη διαγωνισμοί και να επαναδημοπρατηθούν σύννομα».

Και αναφέρουν διαγωνισμούς διότι υπήρχε και άλλος ένας που αφορούσε στο έργο «Δίκτυα ακαθάρτων στους οικισμούς Μαυρομματίου και Λεονταρίου – Θεσπιών και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων» προϋπολογισμού 10.789.867,50 ευρώ.

Η διαφωνία τους έγκειται στο ότι ο τρόπος με τον οποίο προωθήθηκε η δημοπράτηση με συνδυασμό των «επί μέρους ποσοστών έκπτωσης» και του άλλου συστήματος προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή του έργου, αποτελεί ένα σύστημα που από τις 18 Απριλίου 2013 έχει καταργηθεί.

Μάλιστα ο ΣΑΤΕ «για αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας στα δημόσια έργα» είχε προχωρήσει ήδη «από το Φθινόπωρο του 2011 στην καταγγελία του συστήματος δημοπράτησης δημοσίων έργων με συνδυασμό συστημάτων δημοπράτησης».

Να εξηγήσουμε για ακόμα μια φορά ότι ενώ με το σύστημα που επιλέγεται ανάδοχος εκείνος με την καλύτερη έκπτωση που θα υλοποιήσει δηλαδή το έργο με λιγότερα χρήματα, με το μικτό σύστημα που λαμβάνεται υπόψη και η μελέτη εγκυμονεί ο σοβαρός κίνδυνος να πάρει το έργο ένας εργολάβος ο οποίος έχει προσφέρει την μικρότερη έκπτωση από τους υπόλοιπους, δηλαδή να δαπανηθεί για το έργο μεγαλύτερο ποσό γεγονός που αποκτά μεγάλη σημασία στη σημερινή συγκυρία που οι πολίτες «ματώνουν» καθημερινά για να εξοικονομηθούν χρήματα.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι όλη η ιστορία γίνεται για το αν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στην εφημερίδα της ΕΕ. ή το ΦΕΚ έγιναν μια μέρα πριν ή μια μέρα μετά την 18η Απριλίου οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η κατάργηση του μεικτού συστήματος δημοπράτησης το γνωστό μελέτη – κατασκευή. Υπάρχει λοιπόν το ουσιαστικό μέρος και το τυπικό.

Ή κάποιος δέχεται ότι το ένα σύστημα πάσχει και πιθανόν λειτουργήσει σε βάρος του δήμου και το απορρίπτει επιλέγοντας ένα άλλο ή «ακροβατεί» για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο σε ημερομηνίες. Και τα δύο αφορούν άμεσα την δημοτική αρχή που αποφασίζει ποια μέθοδο δημοπρασίας θα ακολουθήσει.

Ο στόχος όμως πρέπει να είναι τέτοιος (όπως ήδη έχει επισημανθεί) ώστε να επιτευχθούν ταυτόχρονα η υλοποίηση των έργων και η εξοικονόμηση χρημάτων για τους δημότες τους οποίους καμία δημοτική αρχή και κανένας δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα να τους αγνοεί.

ntasΣε κάθε περίπτωση όμως o δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης από τη στιγμή που το θέμα αναδείχθηκε από τους δύο κατεξοχήν αρμόδιους πανελλαδικούς φορείς και είδε το φως της δημοσιότητας όφειλε (στους δημότες του) ήδη να είχε προβεί σε σχετική ενημέρωση για την πορεία των δύο έργων για τον ένα που προχώρησε αλλά και για τους λόγους που ακυρώθηκε ο άλλος αφού μάλιστα είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών.

Πηγή: ΔΙΑΒΗΜΑ