Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λιβαδειά με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2.656  εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και φορέων της περιοχής ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ να καταδείξουμε με αποφασιστικότητα ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ασκήσεις φασιστικής πρακτικής πάνω σε κάθε χώρο ξεχωριστά και τελικά σε ολόκληρη την κοινωνία. Η αίσθηση όλων είναι κοινή δεν υπάρχει τέλος σε αυτό το δρόμο, άρα θα πρέπει να βάλουμε ένα φρένο εμείς. Ο αγώνας αυτή τη στιγμή δεν είναι αγώνας μόνο για την δημόσια τηλεόραση που είναι πολύ σημαντικό θέμα για όλη τη χώρα αλλά και ένας αγώνας επιβίωσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στις φασιστικές πρακτικές της κυβέρνησης που ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα ότι οποιαδήποτε κοινωνική αντίσταση θα ισοπεδώνεται», σημείωσε η Δέσποινα Σπανούδη.

«Σήμερα ήταν μέρα πανελλαδικής πανεργατικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας η οποία προκηρύχθηκε για συμπαράσταση στους απολυμένους της ΕΡΤ, για να σπάσει στη πράξη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ  αποκτά γενικότερα χαρακτηριστικά γιατί μέσα σε μια νύχτα πάνω από 2500 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο, η δημόσια ραδιοτηλεόραση ξεπουλιέται με ότι αυτό συνεπάγεται και για να κάνουν πάρτι οι μεγαλοκαναλάρχες από τη μια ενώ από την άλλη μένουν χωρίς ενημέρωση οι ακριτικές περιοχές», σημείωσε το μέλος της ΕΛΜΕ Τασία Κοντογιάννη.

Και πρόσθεσε: «Ενδεχομένως κάποιοι να έχουμε ενστάσεις για το πώς λειτουργούσε η ΕΡΤ αλλά αυτό δεν είναι το πρωτεύον σήμερα. Σήμερα είναι τα δικαιώματα του λαού που χτυπιούνται και αυτό πρέπει να συναντήσει την καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού που πρέπει να οικοδομήσει την συμμαχία του. Πρέπει να ακουμπήσει ο ένας στον άλλο να αγωνιστούμε για σπάσει το δόγμα του νόμος και τάξη, να σπάσει η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, των δασκάλων των παιδιών μας στην οποία απροκάλυπτα προχώρησε η κυβέρνηση σαν μέτρο προληπτικό για την απεργία που είχε εξαγγελθεί».

Από την πλευρά τους τα μέλη της Αντιρατσιστικής – Αντιφασιστικής Κίνησης Λιβαδειάς κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «φασιστικού τύπου ενέργειες» τονίζοντας ότι «και αυτή τη φορά με τη σειρά της η ΕΡΤ γίνεται θυσία στο βωμό των μνημονίων και των τροϊκανών». Χαρακτήρισαν πρόφαση το μεγάλο κόστος και την αδιαφάνεια στη λειτουργία της ΕΡΤ λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες της κακοδιαχείρισης στους εργαζόμενους «ξεχνώντας όμως να μας πουν ποιος τόσα χρόνια διόριζε τις διοικήσεις της ΕΡΤ, ποιος δεν εισπράττει τα 350.000.000 που οφείλουν οι ιδιωτικοί σταθμοί απ’ τη χρήση των συχνοτήτων και πολλά άλλα».

Και συμπλήρωσαν: «Παρότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση αντιμετωπίστηκε εδώ και χρόνια ως φέουδο των κυβερνήσεων, ωστόσο εξακολουθεί να επιτελεί ένα έργο πολλαπλής σημασίας. Η διάλυση της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί μια προσφορά στα συμφέροντα μεγαλοκαναλαρχών, που έχουν αποδειχθεί πρόθυμα δεκανίκια του κεφαλαίου, της τρόικας και της κυβέρνησης, σε ρόλο μαζικής αποχαύνωσης και πολιτιστικής εξαχρείωσης».

Καταλήγοντας τόνισαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει απροκάλυπτα τη στρατηγική «σοκ και δέος» «για να τρομοκρατήσει και να ισοπεδώσει κάθε κοινωνική αντίσταση» και ότι η απάντηση σε αυτό πρέπει να δοθεί από ολόκληρη την κοινωνία.