«Καρδιά μου, μάτια μου» από το Παράρτημα Λιβαδειάς της ΕΑΕ

Κοινοποίηση στα Social Media

Μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Λιβαδειάς για να χωρέσει τον κόσμο που παραβρέθηκε στην πρώτη για τη νέα περίοδο εκδήλωση του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Η επιστημονική εκδήλωση είχε τίτλο «Καρδιά μου, μάτια μου» με ομιλητές τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Γ΄ Παν. Καρδιολογικής Κλινικής του Λαϊκού Γιάννη Νανά που ανάπτυξε το θέμα «Η επιστήμη και η τεχνογνωσία μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά μας από ένα καρδιακό επεισόδιο; Τι πρέπει να γνωρίζουμε;» και την Επιμ. της Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Αγαθή Κουρή – Γκοτζαρίδη που ανέπτυξε το θέμα «Τα παιδικά μάτια και ο κόσμος τους».

Την εκδήλωση συντόνισε ο καρδιολόγος τ. δ/ντης της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λιβαδειάς Γεώργιος Λάππας ενώ χορηγός ήταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λιβαδειάς.

Η δραστήρια πρόεδρος του παραρτήματος της Στέλλα Ταπανλή ευχαρίστησε όλους όσους βρίσκονται στο πλευρό της ΕΑΕ και όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναφορά στη δράση της περασμένης περιόδου.

 

Αγώνας για το Κέντρο

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Κέντρο Πρόληψης, Έγκαιρης Διάγνωσης της ΕΑΕ στην Παιανία που λειτουργούσε μέχρι τον Δεκέμβριο που εξυπηρετούσε αρκετές γυναίκες της περιοχής.

«Κάθε  μήνα έφευγαν 2-3 πούλμαν με γυναίκες όλης της περιφέρειας Λιβαδειάς για να κάνουν μαστογραφία, Test Pap, στοματολογικό έλεγχο, Hemoccult , εντελώς δωρεάν και χωρίς να επιβαρύνονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δυστυχώς, το Κέντρο μας, ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του, αφού δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος της κρίσης» είπε η κ. Ταπανλή.

Για το επόμενο διάστημα είπε ότι έχει σχεδιαστεί «μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν να κάνουν με πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση εντελώς δωρεάν». Και πρόσθεσε: «Μέχρι να λειτουργήσει το δικό μας Κέντρο, πιστεύω σύντομα, θα κάνουμε Test Pap στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς με την γυναικολόγο κ. Ηρακλέους. Επίσης μαστογραφίες, υπερηχογράφημα σε Κέντρα και Νοσοκομεία της Αθήνας».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ», Νίκο Ανεμοδουρά, έκανε γνωστό ότι υπάρχει συνεργασία με την Τράπεζα δωρεάς οργάνων σώματος και μυελού των οστών και κερατοειδούς ενώ έδωσε έμφαση στον αγώνα κατά του καπνίσματος που γίνεται σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς και τον πνευμονολόγο Ιωάννη Λαμπρόπουλο.

Στο επίκεντρο για άλλη μια φορά –και δικαιολογημένα- βρέθηκε το κληροδότημα «Λουκάς Δέδες», το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό «εκτός από τα ιατρικά θέματα, θα είναι ένα «Σπίτι του Πολιτισμού με εκθέσεις νέων καλλιτεχνών, μουσικά απογεύματα με πιάνο, βιολί» και παράλληλα «ομιλίες σε ειδικές ομάδες ανθρώπων, με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εθελοντική αιμοδοσία, Test Pap, ιατρικά team π.χ. στοματολόγοι, καρδιολόγοι κ.ά. θα κάνουν πρόληψη σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και αδιάγνωστους».

 

Αιχμές για Παπαγγελή

«Ο ευεργέτης μας Λουκάς Δέδες μας άφησε χρήματα, για να υλοποιήσουμε αυτή την τελευταία του βούληση εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια. Φαντασθείτε να μην ζητάμε ούτε 1 ευρώ, να είμαστε μοναδικοί κληρονόμοι του Λουκά Δέδε στο κληροδότημα (γιατί ο Δήμος Λεβαδέων είναι κληρονόμος της Δήμητρας Δέδε) να είναι μια απλή διαδικασία ανταλλαγής μεριδίων για χρήση και να καταπατάται η βούληση του διαθέτη και το συμφέρον χιλιάδων συμπολιτών μας με γραφειοκρατικές αστειότητες και τερτίπια παραδοξολογίας και άγνοιας», είπε η πρόεδρος και συνέχισε: «Που να στραφείς; Ποιόν να εμπιστευθείς; Και ο χρόνος παγωμένος, νεκρός, ανεκμετάλλευτος… Το αιώνιο πρόβλημα της Ελλάδας. Φόβος, ατολμία και η συνείδηση φυλακίζεται παρέα με τη μνήμη που έγινε εχθρός. Να μη θυμόμαστε αυτή την έρμη την ψυχή του Λουκά Δέδε, που σέρνεται ανήμπορη στα ερείπια του δικού του σπιτιού, χωρίς να μπορεί να ξαποστάσει στο δικό του παράδεισο, κυνηγημένη από την αδιαφορία και την κακία των ανθρώπων. Κυρίες και κύριοι αυτή είναι η Ελλάδα του παραλογισμού και της παράνοιας, ίδια και απαράλλαχτη, όπως την ξέραμε».

Έτσι υπό αυτές τις συνθήκες «μια υπέροχη συντροφιά από γυναίκες, που δουλεύουν ολημερίς εθελοντικά, με αυταπάρνηση, με πάθος για τελειότητα, με αγάπη για τον συνάνθρωπο», το παράρτημα, βρίσκεται «χωρίς γραφεία, χωρίς μέσα, στο δρόμο».

Καρδία μου, μάτια μου

Για την εκδήλωση είπε: «Όσοι άκουσαν τον τίτλο της σημερινής ιατρικής εκδήλωσης την χαρακτήρισαν σαν «ερωτική». Και είναι! Γιατί το να μιλάμε για την καρδιά και τα μάτια και πώς να τα προστατεύουμε,  ώστε να είναι υγιή, είναι έρωτας για τη ζωή. Η καρδιά που μέσα της «τυλίγεται» η ζωή μας σαν το μικρό παιδί κουλουριασμένο στην αγκαλιά της μάνας. Και τα μάτια, τα μάτια είναι φως, σαν την αλήθεια, που σε θαμπώνει, τα χρώματα που σε γοητεύουν, το σκοτάδι που σε τρομάζει, τις σκιές που σε παραπλανούν, τα αθώα μάτια ενός παιδιού που μέσα τους καθρεφτίζεται ο έρωτας για τη ζωή. Να λοιπόν γιατί είναι ερωτική».

 

Οι ομιλητές

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάω σε ένα γενικό ακροατήριο και όχι σε γιατρούς. Το θέμα μου αφορά στην τεχνολογία σήμερα στην καρδιολογία με χαρακτηριστικά παραδείγματα για να δείξω τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος από την καρδιολογία σήμερα και τι πρέπει να γνωρίζει για να αξιοποιήσει την σύγχρονη τεχνολογία. Πρόκειται μεταξύ άλλων για την χρήση του βηματοδότου, του απινιδιστού την αγγειοπλαστική και ιδίως την πρωτογενή αγγειοπλαστική, την τεχνητή καρδία, μια μικρή τεχνητή καρδία που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο και είναι εφεύρεση ελληνική του Μουλόπουλου που ήταν και καθηγητής μου και επιπλέον για τις χρήσεις των βαλβίδων σε ασθενείς που θεωρείται ότι είναι ανεγχείρητοι», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Νανάς.

«Είναι η πρώτη φορά που προσκαλούμε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία για μια τέτοια ενημερωτική ημερίδα. Το θέμα της ενημερωτικής ομιλίας του αφορά κυρίως στο πως μας βλέπουν τα παιδιά και τι παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην όραση  των παιδιών», σημείωσε η κ. Κουρή η οποία δεν παρέλειψε να δηλώσει εντυπωσιασμένη από το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

 

Όλη η ομιλία της κ. Ταπανλή

Μια δύσκολη εβδομάδα, ένας δύσκολος μήνας, δύσκολα χρόνια από δω και πέρα.

«Αν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως θα μείνει μια ελιά, ένα κλήμα και μια βάρκα. Είναι αρκετά για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας πάλι απ’ την αρχή» Οδ. Ελύτης

Σεβασμιότατε, σας χρειαζόμαστε δίπλα μας, τώρα όσο ποτέ άλλοτε. Όταν βρίσκομαι σε δύσκολη θέση, έχω επινοήσει ένα φανταστικό διάλογο μεταξύ μας. Και πάντοτε μου δίνετε τη σωστή απάντηση, συμβουλή. Ευχαριστούμε που ήρθατε.

κ. Αντιπεριφερειάρχη, αγαπημένε μας φίλε Γιώργο Μουλκιώτη, ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας, που στηρίζετε όλες τις επιλογές μας.

Αγαπημένα μας μέλη και φίλοι του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας η σημερινή εκδήλωση είναι δύο εκδηλώσεις σε μία: Η επιστημονική εκδήλωση του Μαΐου και η Έναρξη της φετεινής χρονιάς. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας που ανταποκριθήκατε και σ’ αυτό μας το κάλεσμα, το πανηγυρικό, για την έναρξη των προγραμμάτων μας, που όπως κάθε  χρόνο έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Ειδικά φέτος η έγνοια μας, η αγωνία μας, η αγάπη μας στρέφεται τον αναξιοπαθούντα, τον άπορο, τον αδύναμο, τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, που μας καλεί με τη σιωπή του, την αξιοπρέπειά του «να τείνουμε χείρα βοηθείας».

«Οι πόλεμοι κερδίζονται με ενότητες, όχι με διαιρέσεις»  Ράμφος

Πρόγραμμα

Πέρυσι ήταν μια επιτυχημένη χρονιά. Όλοι γνωρίζουν τις επιτυχίες που είχαμε. Δεν θα πω κάτι για να μην σας κλέψω χρόνο. Μέχρι τον Δεκέμβριο λειτουργούσε το Κέντρο Πρόληψης, Έγκαιρης Διάγνωσης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Παιανία. Κάθε  μήνα έφευγαν 2-3 πούλμαν με γυναίκες όλης της περιφέρειας Λιβαδειάς για να κάνουν μαστογραφία, Test Pap, στοματολογικό έλεγχο, Hemoccult , εντελώς δωρεάν και χωρίς να επιβαρύνονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δυστυχώς, το Κέντρο μας, ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του, αφού δεν μπόρεσε να αντέξει το «βάρος της κρίσης» όπως τόσα  άλλα Τμήματα Νοσοκομείων, Κλινικές και άλλα θεραπευτήρια.

Ο Υπουργός Υγείας έδωσε υπόσχεση στον Πρόεδρό μας καθηγητή κ. Σταύρο Μπεσμπέα ότι θα διαθέσει τα χρήματα των εράνων, στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για να λειτουργήσει και πάλι αυτό το «διαμάντι» όλων των Κέντρων Διάγνωσης.

Κυρίες και κύριοι, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα της κρίσης, δεν γίνεται πρόληψη, από μια μεγάλη μερίδα πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν.  «Εκατόμβη» θυμάτων, ασθενών, νεκρών από καρκίνο  δυστυχώς θα υπάρξει. Τι έχουμε πει; Μόνο η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση δίνει ποιότητα και χρόνο στη ζωή μας.

Να συνεργασθούν οι βουλευτές Βοιωτίας και να κάνουν ερώτηση στη Βουλή για το Κέντρο Πρόληψης της Παιανίας και την ανάγκη επαναλειτουργίας του σύντομα.

Ο κ. Γιάννης Σταθάς ήδη έκανε ερώτηση στον Υπουργό που αφορούσε στην επαναλειτουργία του Κέντρου Πρόληψης, Έγκαιρης Διάγνωσης στην Παιανία.

Πιστεύω ότι μάθατε την επιτυχία που σημείωσε η εθελοντική αιμοδοσία με τη βοήθεια της «ΠΑΕ Λεβαδειακός». Η Τράπεζα αίματος «ΖΩΗ» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έγινε η πιο ισχυρή τράπεζα που υπάρχει στην περιφέρεια και βοηθάμε πολλούς συνανθρώπους μας.

Το 2012 τιμούμε, κυρίως εμείς στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία τα 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ευεργέτη της ανθρωπότητας και ιδρυτή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Γεώργιο Παπανικολάου. Εμείς δεν φοράμε κορδελάκια, δεν κάνουμε δηλώσεις, χορούς, συνεστιάσεις. Έχουμε σχεδιάσει μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν να κάνουν με πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση εντελώς δωρεάν. Μέχρι να λειτουργήσει το δικό μας Κέντρο, πιστεύω σύντομα, θα κάνουμε Test Pap στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς με την γυναικολόγο κ. Ηρακλέους. Επίσης μαστογραφίες, υπερηχογράφημα σε Κέντρα και Νοσοκομεία της Αθήνας.

Ευχαριστούμε τον κ. Ν. Ανεμοδουρά, Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ», τον  προηγούμενο πρόεδρο του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, τον αγαπημένο φίλο μας, που είναι άνθρωπος της προσφοράς και μας βοήθησε πολύ για να κάνουμε πρόληψη εντελώς δωρεάν, κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα θα κάνουμε μαστογραφία, υπερηχογράφημα, ψηλάφηση στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ».

Έχουμε γέφυρα επικοινωνίας – συνεργασίας με την Τράπεζα δωρεάς οργάνων σώματος και μυελού των οστών και κερατοειδούς. Σκεφθείτε το. Είναι απόφαση ζωής, της ζωής μας.

Συνεχίζεται ο αγώνας κατά του καπνίσματος σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Ο πνευμονολόγος κ. Γ. Λαμπρόπουλος με γνώση και αγάπη έχει βοηθήσει πολλούς να σταματήσουν το κάπνισμα. Τι λέτε εσείς που ακόμα καπνίζετε; Θέλετε να δοκιμάσετε να νιώσετε ελεύθεροι; Γιατί το κάπνισμα είναι σκλαβιά, ένα πάθος που σκοτώνει.

Γίνετε  μέλη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Μη φοβάστε για τα χρήματα. Σκοπός μας είναι η ενημέρωση, η επαγρύπνηση, οι δωρεάν εξετάσεις πρόληψης.

Επιστημονικές – ψυχαγωγικές –  πολιτιστικές εκδηλώσεις

Η Ελλάδα μας είναι σε βαθειά οικονομική κρίση. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Φέτος επιλέξαμε προσεκτικά που θα πάμε και επειδή η Τέχνη διευρύνει τη σκέψη, τη συνείδηση, το πάθος για ζωή και δημιουργεί ελπίδα, διαλέξαμε τα καλύτερα και σε πολύ χαμηλές τιμές.

  1.       1.            «Σικάγο», μιούζικαλ υψηλού επιπέδου «Παλλάς»
  2.       2.            Πήλιο – Βόλος, μονοήμερη Κυριακάτικη εκδρομή
  3.       3.            Μάνη – Μυστράς – Μονεμβασιά, τριήμερη ανοιξιάτικη εκδρομή
  4.       4.            Μανώλης Μητσιάς, στο Μέγαρο Μουσικής
  5.       5.            «Η ωραία κοιμωμένη», του Τσαϊκόφσκι, στο Μέγαρο Μουσικής στις 15 Δεκεμβρίου, με μπαλέτα Κόβεν Γκάρντεν, Μπολσόι, Μαρίνσκι
  6.       6.            Προσομοίωση Μιλήτου – Ανταρκτικής, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
  7.       7.             «Ο επιθεωρητής έρχεται», θέατρο του Τζων Πρίσλεϋ, το θέμα της ατομικής ευθύνης μέσα στη συλλογικότητα με τους Βαλτινό – Παπασπηλιόπουλο.
  8.       8.            «Κοπή της Βασιλόπιτας» στα μέσα Ιανουαρίου
  9.       9.            «Η Συνέντευξη» στο θέατρο «Αθηνών» με τους Κιμούλη – Ματσούκα.
  10.    10.            Επιστημονική εκδήλωση Μαΐου

Ό,τι αξίζει θα το δούμε.

Εάν αξιωθούμε να ανοίξουμε την πόρτα του κληροδοτήματος «Λουκάς Δέδες», εκτός από τα ιατρικά θέματα, θα είναι ένα «Σπίτι του Πολιτισμού». Εκθέσεις νέων καλλιτεχνών, μουσικά απογεύματα με πιάνο, βιολί. Ομιλίες σε ειδικές ομάδες ανθρώπων, με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εθελοντική αιμοδοσία, Test Pap, ιατρικά team π.χ. στοματολόγοι, καρδιολόγοι κ.ά. θα κάνουν πρόληψη σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και αδιάγνωστους.

Το κυριότερο: όλα θα προσφέρονται δωρεάν, αφού η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εμείς εθελόντριες. Σε μια Ελλάδα που ο εθελοντισμός αφυπνίσθηκε από το λήθαργο τόσων χρόνων, αφού η κρίση έρπει σα φίδι  και δηλητηριάζει τη ζωή μας… αλήθεια, η Λιβαδειά πιστεύετε ότι είναι τόσο πλούσια, τόσο αυτάρκης, τόσο αδιάφορη γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και δεν χρειάζεται αυτό το Κέντρο Αντικαρκινικής Προστασίας;

Ο ευεργέτης μας Λουκάς Δέδες μας άφησε χρήματα, για να υλοποιήσουμε αυτή την τελευταία του βούληση εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια. Φαντασθείτε να μην ζητάμε ούτε 1 ευρώ, να είμαστε μοναδικοί κληρονόμοι του Λουκά Δέδε στο κληροδότημα(γιατί ο Δήμος Λεβαδέων είναι κληρονόμος της Δήμητρας Δέδε) να είναι μια απλή διαδικασία ανταλλαγής μεριδίων για χρήση και να καταπατάται η βούληση του διαθέτη και το συμφέρον χιλιάδων συμπολιτών μας με γραφειοκρατικές αστειότητες και τερτίπια παραδοξολογίας και άγνοιας. Που να στραφείς; Ποιόν να εμπιστευθείς; Και ο χρόνος παγωμένος, νεκρός, ανεκμετάλλευτος… Το αιώνιο πρόβλημα της Ελλάδας. Φόβος, ατολμία και η συνείδηση φυλακίζεται παρέα με τη μνήμη που έγινε εχθρός. Να μη θυμόμαστε αυτή την έρμη την ψυχή του Λουκά Δέδε, που σέρνεται ανήμπορη στα ερείπια του δικού του σπιτιού, χωρίς να μπορεί να ξαποστάσει στο δικό του παράδεισο, κυνηγημένη από την αδιαφορία και την κακία των ανθρώπων.

Κυρίες και κύριοι αυτή είναι η Ελλάδα του παραλογισμού και της παράνοιας, ίδια και απαράλλαχτη, όπως την ξέραμε.

Ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Ηρακλή Τσάγκα που εδώ και 3 χρόνια είναι δίπλα μας αφιλοκερδώς. Ένας σπουδαίος δικηγόρος, αλλά κυρίως ένας αξιόλογος, ευαίσθητος άνθρωπος της προσφοράς. Εκεί συναντηθήκαμε.

Χορηγός της εκδήλωσης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λιβαδειάς με πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Βασιληά. Ευχαριστούμε και για τον καφέ ή το αναψυκτικό που θα σας προσφέρει δίπλα στο «Νερόμυλο» μαζί με τα εδέσματα, που φτιάξαμε για σας οι εθελόντριες και οι κυρίες του Δ.Σ. Μια υπέροχη συντροφιά από γυναίκες, που δουλεύουν ολημερίς εθελοντικά, με αυταπάρνηση, με πάθος για τελειότητα, με αγάπη για τον συνάνθρωπο, χωρίς γραφεία, χωρίς μέσα, στο δρόμο. Φαντασθείτε τι μπορούμε να κάνουμε εάν είχαμε το χώρο του κληροδοτήματος Δέδε!! Το Πρώτο Παράρτημα στην Ελλάδα σε αριθμό μελών, σε δράση, σε έργο.

Φέτος ο έρανος πήγε αρκετά καλά, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση. Ευχαριστούμε την κ. Βούλα Κώνστα που μόνη της αξίζει, όσο όλες μαζί οι δεκάδες εθελόντριες, όλους τους Συλλόγους Γυναικών που βοήθησαν.

Ευχαριστούμε την «Αλουμίνιο Α.Ε.», το Επιμελητήριο, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, το ΚΤΕΛ Λιβαδειάς.

Αγαπημένα μέλη, φίλοι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κυρίες και κύριοι, όσοι άκουσαν τον τίτλο της σημερινής ιατρικής εκδήλωσης την χαρακτήρισαν σαν «ερωτική». Και είναι! Γιατί το να μιλάμε για την καρδιά και τα μάτια και πώς να τα προστατεύουμε,  ώστε να είναι υγιή, είναι έρωτας για τη ζωή. Η καρδιά που μέσα της «τυλίγεται» η ζωή μας σαν το μικρό παιδί κουλουριασμένο στην αγκαλιά της μάνας. Και τα μάτια, τα μάτια είναι φως, σαν την αλήθεια, που σε θαμπώνει, τα χρώματα που σε γοητεύουν, το σκοτάδι που σε τρομάζει, τις σκιές που σε παραπλανούν, τα αθώα μάτια ενός παιδιού που μέσα τους καθρεφτίζεται ο έρωτας για τη ζωή. Να λοιπόν γιατί είναι ερωτική!

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στηρίζει όλη την φιλοσοφία της στην ελπίδα για ζωή με ποιότητα. Γι’ αυτό καλέσαμε σήμερα εδώ δύο ξεχωριστούς αξιόλογους γιατρούς για να δώσουμε ελπίδα στη ζωή μας. Τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Νανά, Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό», που εκτός από ένας πανάξιος καθηγητής είναι κι ένας αξιαγάπητος άνθρωπος,  ταπεινός, οικείος. Και μια γυναίκα, την κ. Αγάθη Κουρή – Γκοτζαρίδη, που έχει μέσα στην καρδιά της όλη την αγάπη και τρυφερότητα της μάνας, αφού έχει δύο παιδιά, αλλά και τον έρωτα, αφού είναι  παντρεμένη και ερωτευμένη με ένα σπουδαίο οφθαλμίατρο τον κ. Στράτο Γκοτζαρίδη.

Ευχαριστούμε που δηχθήκατε να έρθετε. Θα σας παρουσιάσει ο εκλεκτός συμπολίτης μας γιατρός – καρδιολόγος κ. Γεώργιος Λάππας, ενεργό μέλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και αγαπημένος φίλος μας.

Και θα τελειώσω με μια εικόνα, μια ζωγραφιά του Κώστα Τσόκλη, που δραπέτευσε απ’ το πανί κι έγινε αληθινή. Το «εγώ» κάντε το «εμείς»:

Νιώθω σαν να ίπταμαι, να πετάω, να προσπαθώ να γαντζωθώ κάπου στον αέρα, για να μην πέσω μέσα σ’ αυτό το βάραθρο, που σιγά-σιγά γεμίζει με σώματα απελπισμένα, αποτυχημένα, φοβισμένα, νεκρά.  Κι εγώ δεν θέλω να γεμίσω αυτή τη  μαύρη τρύπα.

Είμαι οργισμένη, θυμωμένη, θέλω να σωθώ, να πετάξω, να ελπίζω, δεν έχει σημασία, εάν άγγιξα το στόχο, εάν έχασα μια μάχη, δεν απελπίζομαι, γιατί η απελπισία είναι ένα ασυγχώρητο πάθος. Θέλω να αναλάβω ευθύνη, που όμως κανείς δεν μου ανέθεσε. Χωρίς κέρδος, συμφέρον, γιατί υπάρχουν κέρδη, που δεν έχουν αποτιμηθεί με χρήμα, αλλά με αξιοπρέπεια, με αλληλεγγύη, με αγάπη, με δόσιμο ψυχής. Δεν  θέλω να γεμίσω αυτή τη μαύρη τρύπα, αφού είμαι  σίγουρη, πως τις αξίες που χάσαμε δεν θα τις βρούμε στο σκοτάδι, αλλά στο φως της αλήθειας. Στο τέλος θα γαντζωθούμε ο ένας απ’ τον άλλο και θα σωθούμε. Θα ζήσουμε ελεύθεροι.

Όσο μπόρεσα έφερα αντίσταση σ’ αυτό το ποτάμι, λέει η Κική Δημουλά,

όταν είχε νερό πολύ, να μη με πάρει

κι όσο ήταν δυνατό, φαντάστηκα νερό στα ξεροπόταμα

και παρασύρθηκα.

όχι, δεν είμαι λυπημένη. Σε σωστή ώρα νυχτώνει. Μόνο που… κουράστηκα πια να ονειρεύομαι.

Ευχαριστώ

Στέλλα Ταπανλή