Τα θύματα του Μαρτυρικού Διστόμου ζητούν δικαίωση

Κοινοποίηση στα Social Media

Κορυφώθηκαν την Δευτέρα οι εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο για τα 69 χρόνια από το ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου του 1944 όταν τα κατοχικά στρατεύματα μπήκαν στο Δίστομο για αντίποινα.

Οι εντολές τους ήταν να εκτελούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Σκότωσαν άνδρες, γυναίκες ηλικιωμένους ακόμη και βρέφη λίγων ημερών. Οι γυναίκες έζησαν το βιασμό πριν δολοφονηθούν, τα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή. Όσοι όμως δεν πρόλαβαν έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας των Ναζί.

Το πρωί έγινε μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες, ακλούθησε πομπή προς το Μαυσωλείο και επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από το δήμαρχο  Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Ιωάννη Πατσαντάρα, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης ενώ παραβρέθηκαν και τρείς πολιτικοί αρχηγοί, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Επίσης παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, οι βουλευτές Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας και Ανδρέας Κουτσούμπας που εκπροσώπησε τη Βουλή, ο Διστομίτης Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο Γερμανός πρέσβης Wolfgang Dold, εκπρόσωπο φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου από την περιοχή αλλά και από άλλες μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας.

d2

Σε δηλώσεις τους τόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όσο και οι παριστάμενοι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στο το μέγεθος της θηριωδίας, στο διαχρονικό μήνυμα της σφαγή του Διστόμου, όπως επίσης στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, στη δικαίωση των θυμάτων και στο χρέος της πολιτείας.

 

Ως την πιο «ειδεχθή και αποτρόπαια πράξη των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα», χαρακτήρισε τη σφαγή του Διστόμου ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης. «Η πολιτεία και ο ελληνικός λαός οφείλει να καταδικάζει εμπράκτως όσους σήμερα είναι εκφραστές του ναζισμού, εκφραστές της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά είπε σε δηλώσεις του για να συμπληρώσει πως «οφείλει να τους θέσει οριστικά στην λήθη και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου χαρακτήρισε ως «εκπεφρασμένη την άποψη και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο», όπως τόνισε για να συμπληρώσει «από αυτή δεν θα απόσχουμε καθόλου».

 

Ένα τριπλό μήνυμα έδωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατέψουμε την κοινωνία από τους νοσταλγούς των ναζί», αναρρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία «μια ασπίδα προστασίας στην ιστορική μνήμη αλλά και στη δημοκρατία που απειλείται από τους νεόκοπους νοσταλγούς των ναζί και από τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας μας».

Επίσης μίλησε για χρέος απέναντι στην ιστορική μνήμη την οποία προσδιόρισε ως απειλούμενη, έβαλε στο τραπέζι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων το οποίο χαρακτήρισε «ιστορικό χρέος», ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία.

«Οι πολεμικές επανορθώσεις αλλά και το κατοχικό δάνειο πρέπει να διεκδικηθούν. Είναι ιστορικό χρέος. Η ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης τονίζοντας πως «δεν μπορεί κάποιοι να αναγνωρίζουν διεθνώς το χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες στο λαό μας και να μην διεκδικούν το χρέος που τρίτοι οφείλουν στον ελληνικό λαό».

 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι «ουδέποτε το Γερμανικό κράτος αναγνώρισε το έγκλημα που έκανε».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που συνοδεύονταν από τον γραμματέα του κόμματος κ. Γαληνό και την βουλευτή κα Κουντουρά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποζημιώσεις και στο χρέος της Γερμανίας να τις καταβάλει. «Αρνείται ακόμη και σήμερα να καταβάλει τις αποζημιώσεις και να ανταποκριθεί τουλάχιστον στην ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ενώ παράλληλα απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την οποία προσδιόρισε ως συνεργαζόμενη με το «Δʼ γερμανικό οικονομικό Ράιχ», ότι «οι Γερμανοί φεύγοντας σκότωσαν και τους δοσίλογους που συνεργάστηκαν μαζί τους» όπως τόνισε. Συγχρόνως, μιλώντας για φαινόμενα ναζισμού στη χώρα μας σημείωσε πως «σε αυτόν εδώ τον τόπο που έχει ποτιστεί με αίμα Ελλήνων, βρεφών, μεσήλικων, γερόντων από το ναζισμό, δεν χωράνε σβάστικες και ναζιστικοί χαιρετισμοί» και κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει όλοι μαζί να τους απομονώσουμε και να ενωθούμε, γιατί μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να νικήσουμε».

 

Να διεκδικήσει ο λαός με πάλη και αγωνιστική διάθεση τις αγωνιστικές αποζημιώσει και την κατάργηση των μνημονίων αλλά και να τσακίσει τις νεοναζιστικές πρακτικές ζήτησε από το Δίστομο ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως τόνισε στη δήλωσή του ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και η κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων, το τσάκισμα των νεοναζιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης, άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία».

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς σημείωσε ότι «η ηθική δικαίωση στο Δίστομο και  στους συμπατριώτες μου δεν έχει έρθει ακόμα», τονίζοντας παράλληλα πώς «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δει πολύ πιο σοβαρά το θέμα». Αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα ενέργειες αρχικά ως νομάρχης Βοιωτίας και στη συνέχεια ως Περιφερειάρχης και προανήγγειλε πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να έρθει και πάλι το θέμα στο προσκήνιο όπως είπε χαρακτηριστικά «για να διεκδικήσουμε αυτό που ανήκει στο μαρτυρικό Δίστομο». Μάλιστα, σημείωσε πως «δεν υπήρξε η αναγκαία συμπαράσταση από την πολιτεία» άφησε και αιχμές για τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δικαστικής πορείας.

d3

«Αυτός εδώ ο μαρτυρικός τόπος, μας υπενθυμίζει πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν πιστέψει στις ιδέες του μίσους και της απανθρωπιάς» είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Όσοι στη σύγχρονη Ελλάδα δεν θυμούνται την ιστορία του Διστόμου, πρέπει τη θυμηθούν και όσοι δεν την έμαθαν, πρέπει να τη διαβάσουν.

Όσον αφορά στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, το ΠΑΣΟΚ το κράτησε  ζωντανό και συνεχίζει να μάχεται για τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας μας».

 

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας που εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο δήλωσε σχετικά: «Σε αυτό εδώ τον τόπο διαπράχθηκε μια απίστευτη θηριωδία. Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, τιμής και συγχρόνως καταδίκης του ναζισμού» και με αφορμή τις εξελίξεις του δικαστικού αγώνα που ξεκίνησε ο αείμνηστος δικηγόρος και πρώην νομάρχης Βοιωτίας Γιάννης Σταμούλης συνέχισε: «Παράλληλα θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου διότι ως μαχόμενος δικηγόρος έβαλα την υπογραφή μου και βγήκε αυτή η απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Λιβαδειάς που καταδικάζει την γερμανική θηριωδία και επιδικάζει τις επανορθώσεις για τους κατοίκους τους Διστόμου».

 

Ο βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Καράμπελας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στη σημερινή εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των 218 Μαρτύρων Ηρώων Διστομιτών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιουνίου 1944, η παρουσία μας δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από τον ελάχιστο φόρο τιμής που πρέπει να αποτίσουμε σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι». Με την ευκαιρία ο κ. Καράμπελας τόνισε πως «όσοι ψηφίζουν και στηρίζουν ένα νεοναζιστικό κόμμα, μπορεί να αισθάνονται προδομένοι, μπορεί να έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τους υπαίτιους που έφεραν τη χώρα ως εδώ, ενδεχομένως σε πολλά που τους εξαγριώνουν να έχουν δίκιο, όμως θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι οι ναζιστές αλλάζουν πρόσωπο όταν αποκτήσουν δύναμη, όπως στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπως στο Δίστομο που έσφαξαν νεογέννητα, γυναίκες και γέρους».

 

Στη σημασία και το μήνυμα του ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς. «Τιμάμε σήμερα τα θύματα της σφαγή του μαρτυρικού Διστόμου. Παιδιά γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών σφαγιάστηκαν στο ολοκαύτωμα που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πριν από 69 χρόνια. Ο ναζισμός και ο φασισμός είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στη κοινωνία και πρέπει να καταπολεμηθεί. Πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν ότι αλλιώς είναι κάποιος να το λέει, αλλιώς να το εφαρμόζει. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά να τα λες όλα αυτά και μετά να βλέπεις την κτηνωδία και να βιώνεις τα αποτελέσματά της. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την απάλειψη των φαινομένων αυτών από την κοινωνία μας. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό θα κυριαρχήσει ο φόβος και ο τρόμος όπως και στο παρελθόν», υπογράμμισε ο βουλευτής από το Δίστομο.

 

«Οι νεκροί μας είναι εδώ, περιμένουν δικαίωση και αργά ή γρήγορα θα την έχουν», τόνισε ο δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Πατσαντάρας και πρόσθεσε: «Είναι μια μεγάλη μέρα για το Δίστομο, για την χώρας μας και την διεκδίκηση αυτών που ανήκουν στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Πρέπει επιτέλους η Γερμανία να προσδεχθεί όσα διέπραξε το ναζιστικό αν θέλει να συμπορευτούμε σαν σύμμαχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρύτερα. Και αν θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο πρέπει να περάσει μέσα από την κάθαρση. Εμείς πρώτα επιδιώκουμε την ηθική αποκατάσταση μέσω της νομιμότητας και μετά την υλική».

 

Τέλος το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβούλου Διεκδίκησης οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Δημήτρης Χριστοδούλου κάλεσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «να δώσει την έκθεση του το συντομότερο δυνατό στην ελληνική κυβέρνηση» και στη συνέχεια να διεκδικηθούν με την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου οι γερμανικές οφειλές. «Το να μη τις ζητάμε σημαίνει υποδούλωση της χώρας μας» κατέληξε.