Κυρώσεις 268.100 ευρώ για μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Κοινοποίηση στα Social Media

Κυρώσεις συνολικού ύψους 268.100 ευρώ σε εμπόρους και παραγωγούς για παράνομη διακίνηση και χρήση μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων επιβάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διοικητικές κυρώσεις σε 93 εμπόρους και παραγωγούς, από 300 έως και 20.000 ευρώ, συνολικού ύψους 268.100 ευρώ, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για παράνομη εισαγωγή, κατοχή, διακίνηση, χρήση και εμπορία μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Οι κυρώσεις προέκυψαν μετά από ελέγχους των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων σε όλη την επικράτεια και σχετικές εισηγήσεις της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ.

Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε τα εξής:

«Η ασφάλεια των τροφίμων ξεκινά από το χωράφι και πρέπει να χαρακτηρίζει όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα μέχρι τον καταναλωτή. Η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει αταλάντευτος γνώμονας χάραξης της πολιτικής μας. Δεν θα επιτρέψουμε η εύφορη ελληνική γη και η πλούσια σοδειά της να υποβαθμιστεί. Δεν θα γίνει ανεκτή η παραμικρή παρέκκλιση από το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που εγγυάται το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, την ποιότητα. Ούτε θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή των ευσυνείδητων αγροτών επειδή διάφοροι επιτήδειοι επιδιώκουν πρόσκαιρα κέρδη κάνοντας χρήση ή εμπορία παράνομων φυτοφαρμάκων. Το αντίθετο, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, οι υπαίτιοι τιμωρούνται αυστηρά».