Βαθύτερη ύφεση, λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Κοινοποίηση στα Social Media

Να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ύφεση αλλά και το «success story» που «φοριέται» πολύ τον τελευταίο καιρό, έρχονται τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το α΄ τρίμηνο του 2013.

Συγκεκριμένα, το…
ΔΝΤ υπολόγιζε τη μείωση του ΑΕΠ στο 5,5% του ΑΕΠ και τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ήταν διαθέσιμα την τοποθετούσαν στο 5,3%, αυτό που καταγράφουν όμως τα νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας τοποθετούν την ύφεση υψηλότερα, δηλαδή στο 5,6% του ΑΕΠ.

Αιτία είναι η χρησιμοποίηση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Αυτά δείχνουν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη της αρχικά εκτιμώμενης μείωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Αναλυτικότερα:

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 8,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012.

Μείωση κατά 22,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 2,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 12,4 %.

Μείωση κατά 7,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 17,8%.

Επισημαίνεται ότι η τρέχουσα χρονολογική σειρά των τριμηνιαίων στοιχείων θα αναθεωρηθεί σαν αποτέλεσμα της αναθεώρησης των αντίστοιχων ετησίων εθνικολογιστικών αποτελεσμάτων, προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο 2013.

http://nonews-news.blogspot.gr/2013/06/success-story_7.html#more