Ασωπός: καταδίκη για το εξασθενές χρώμιο – Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις

Κοινοποίηση στα Social Media

Τον δρόμο για αποζημιώσεις σε κατοίκους των Οινοφύτων λόγω ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας από τη ρύπανση του Ασωπού με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο ανοίγει η απόφαση τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την συλλογική προσφυγή κατέθεσε πριν δυο χρόνια η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καταγγέλλοντας ότι αν  και γνώριζε το πρόβλημα, καθώς είχαν διενεργηθεί αναλύσεις, η Ελληνική Πολιτεία δεν έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τους 200.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Στην απόφασή της η ΕΕΚΔ επισημαίνει ότι η παραβιάστηκε το δικαίωμά των κατοίκων της περιοχής στην υγεία, καθώς αν και είχε αναγνωριστεί η ρύπανση και οι κίνδυνοι από το εξασθενές χρώμιο, η Πολιτεία δεν έλαβε προληπτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα στην απόφαση τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν έλαβε μέτρα για να απομακρύνει τον κίνδυνο από την υγεία, ενώ δεν εφάρμοσε προγράμματα για  την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού είχε αναγνωρίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο εξέδωσε οδηγία για τη μη χρήση του νερού με εξασθενές χρώμιο στην περιοχή, αλλά και δικαστήρια της χώρας με αποφάσεις τους σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία των κατοίκων.

Η απόφαση του ΕΕΚΔ εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους κατοίκους των Οινοφύτων, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να αποδείξουν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν.