Βαρύ το κλίμα και στον Αγ. Γεώργιο για τη δημοτική αρχή Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Ένταση προκλήθηκε στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς όταν τέθηκε το θέμα του βιολογικού του Αγίου Γεωργίου με την αντιπολίτευση να κατηγορεί –όπως και κάτοικοι της περιοχής- για ολιγωρία την δημοτική αρχή αφού το έργο δεν προχωρά και μετατίθεται για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

«Υπάρχει μια ασυνεννοησία στο δήμο και έλλειψη εποπτείες», υπογράμμισε ο κ. Ψυχογιός  και πρόσθεσε: «Ο δήμαρχος δεν ελέγχει το δήμο, η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως και ο Καλλικράτης από ένα δημοκρατικό σύστημα έγινε ένα γραφειοκρατικό που ο δήμαρχος το έχει φτάσει στο έπακρο».

Όπως υποστήριξε έχει περάσει ενάμισης χρόνος και το έργο δεν έχει προχωρήσει με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύει

«Ο δήμος δεν διοικείται σωστά. Είναι η πολλοστή φορά που αποκαλύπτεται ότι πολλά έγραφα δεν ανακοινώνονται στο ΔΣ και υποκρύπτονται όπως το θέμα με το ΓΠΣ που ενώ υπήρχε επιστολή που ενημέρωνε ότι έληγε η προθεσμία ο δήμαρχος λέγοντας ψέματα το αρνήθηκε», είπε η Γ. Πούλου και συνέχισε: «Τώρα για το βιολογικό του Αγ Γεωργίου είχε έρθει έγγραφο απόσυρσης του έργου. Ο δήμος καθυστέρησε δεν προχώρησε εγκαίρως τη διαδικασία και παρόλο που το πρόβλημα έγινε γνωστό από τον Φεβρουάριο ο δήμαρχος αντί να λιώσει τέσσερα ζευγάρια παπούτσια και να διεκδικήσει το έργο δεν έκανε τίποτα».

Σήριαλ χαρακτήρισε ην υπόθεση του βιολογικού του Αγίου Γεωργίου ο Π. Αρκουμάνης.

«Με συχνές ερωτήσει από δημοτικό σύμβουλο το θέμα απασχολεί συνεχώς. Ο δήμαρχος πρέπει να καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον του ιδίου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου να συζητηθεί επιτέλους το θέμα αναλυτικά σε μια συνεδρίαση. Πρέπει κάποια στιγμή να το συζητήσουμε να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς έχει γίνει και να πάρουμε αποφάσεις», είπε ο κ. Αρκουμάλης.

 

Σε συμψηφισμό των οφειλών των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ με τα παρακρατηθέντα έσοδα προχώρησε ο δήμος Λεβαδέων ο οποίος ωφελείται πλέον από την μη καταβολή των προσαυξήσεων με ένα ποσό της τάξης του περίπου 1,5 εκ, ευρώ.

Τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση χαρακτήρισαν θετική την εξέλιξη αναγνωρίζοντας την προσπάθεια της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή των οφειλών προς τους προμηθευτές.

«Το θέμα με την εξόφληση των προμηθευτών θα συζητηθεί στο Δ.Σ. και θα εξετασθεί το πότε και το πώς θα γίνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καλλιαντάσης.

«Η ρύθμιση για το ΙΚΑ εκκρεμούσε εδώ και 5 χρόνια περίπου. Ο δήμος είχε καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο παρελθόν περίπου 1,6 εκ. ευρώ αλλά το ΙΚΑ δεν τα έπαιρνε. Τελικά μετά από περίπου 5 χρόνια το θέμα προχώρησε και ο δήμος δικαιώθηκε για την επιλογή του» επεσήμανε από την μείζονα μειοψηφία ο Δημήτρης Καλλιαντάσης  αποδίδοντας την καθυστέρηση στην «συνήθη ασυνεννοησία του ελληνικού δημοσίου σε όλες τις υπηρεσίες».

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει και το θέμα με την εξόφληση των οφειλών προς τους προμηθευτές που όπως είπε «για έξη μήνες είναι σε ένα συρτάρι» και εκτός από τον δήμαρχο κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό.

Η Γιώτα Πούλου αφού αναφέρθηκε στην θετική εξέλιξη με το ζήτημα των οφειλών στο ΙΚΑ και την συμβολή της οικονομικής υπηρεσίας έδωσε έμφαση στο θέμα της εξόφληση των προμηθευτώ αφού «παραμένει άγνωστο το πώς και το πότε θα πληρωθούν».

Όπως είπε «το Δ.Σ. έχει αποφασίσει ότι πρέπει να πληρωθούν οι προμηθευτές που τώρα εδικά υποφέρουν και είναι σε επισφάλεια οι επιχειρήσεις τους» και «ο δήμος πρέπει να βρει τον τρόπο να καταβάλει τα οφειλόμενα». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για την έκβαση της υπόθεσης αφού «ακόμα δεν έχουν φτάσει στο Δ.Σ. οι εκκαθαρίσεις των δημοτικών επιχειρήσεων που έκλεισαν».

Σοβαρό χαρακτήρισε το θέμα της εξόφλησης των προμηθευτών και ο Πέτρος Αρκουμάνης.

«Όπως λέει και ο δήμαρχος υπάρχει συνέχεια στο δήμο, μπορεί να έγιναν σφάλματα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές στο να πληρωθούν στην ώρα τους οι προμηθευτές αλλά από εκεί και πέρα η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να τους πληρώσει».

 

Τέλος ένα ακόμα θέμα που αφορά στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης ανέδειξε η Γώτα Πούλου.

«Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης είναι οι τρίμηνες εκθέσεις που επιβάλλεται ο δήμος να υποβάλει στο υπουργείο. Δεν μπορώ να αναληφθώ όλα τα αντιμνημονιακα σλόγκαν της ΚΕΔΕ και ορισμένων δημάρχων που αποδέχονται αυτόν τον έλεγχο όταν μάλιστα το επόμενο βήμα θα είναι το παρατηρητήριο και το καθεστώς εξυγίανσης. Όταν ένα δηλαδή ένας δήμος δεν θα μπορεί να υλοποιήσει στο 10ο% του προϋπολογισμού του θα μπαίνει σε καθεστώς εξυγίανσης. Και η κατεύθυνση του υπουργείου είναι σαφής θα γίνεται περικοπή των ΚΑΠ με αποτέλεσμα την αδυναμία του δήμου να ανταποκριθεί όχι μόνο στην ασκηση κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας αλλά ακόμα και στην μισθοδοσία», είπε η κ. Πούλου και κατέληξε εκφράζοντα την κάθεντη αντίθεσή της «σε αυτή την πολιτική που καταργεί το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ».