Κ. Παπασπύρου: Έξι Κυριακές είναι αρκετές

Κοινοποίηση στα Social Media

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με την οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεση του εμπορικού κόσμου της χώρας για την πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει ήδη ανακοινώσει ότι επίκειται εντός των ημερών η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την «απελευθέρωση» της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, 52 Κυριακές το χρόνο», αναφέρει η ΕΣΕΕ και συμπληρώνει: «Το άνοιγμα τις Κυριακές σπρώχνει στο κενό την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση. Η συγκεκριμένη απελευθέρωση -σε περίοδο βαθειάς ύφεσης- δεν πρόκειται, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, να αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, ούτε την απασχόληση. Απλά θα αναδιανείμει τα ελάχιστα διαθέσιμα κατανάλωσης, προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμ£νος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει».

Καταλήγοντας καλεί τον κ. Σαμαρά να αποδείξει έμπρακτα την στήριξη και την μαχητικότητά του για την κοινωνία και το εμπόριο του τόπου και να υποστηρίξει την απόφαση του εμπορικού κόσμου και την τεκμηριωμένη πρόταση της ΕΣΕΕ για άνοιγμα των καταστημάτων 6 Κυριακές τον χρόνο ενώ καταθέτει αναλυτικά και 52 λόγους για τους οποίους λέει όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

«Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό τόσο για το τι θα συμβεί αν προχωρήσει η κυβέρνηση στο άνοιγμα των καταστημάτων για 52 Κυριακές το χρόνο ένα μέτρο που οδηγεί σε αφανισμό την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση και παράλληλα καταθέσαμε την δική μας πρόταση», δήλωσε σχετικά το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Κώστας Παπασπύρου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπασπύρου η ΕΣΕΕ μετά από διαβουλεύσεις που κάλυψαν τις ανάγκες της αγοράς κάθε πόλης σε όλη την Ελλάδα και αφού έλαβε υπόψη όλες τις παραμέτρους προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων 6 Κυριακές το χρόνο για όλους.

Και πιο συγκεκριμένα: Τρείς Κυριακές πριν τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και άλλες τρείς μετά από απόφαση του κάθε τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, κατά προτίμηση εντός των εκπτωτικών περιόδων.

Επιπρόσθετα, η ΕΣΕΕ προτείνει την νομιμοποίηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές, λιμενικές ζώνες και σε όλες τις εποχιακές αγορές, θερινούς και χειμερινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.