Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για το Ολοκαύτωμα της Δαύλειας

Εκδήλωση μνήμης για το κάψιμο της Δαύλειας από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής το Μάιο του 1943, διοργανώνουν την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 η Τοπική Κοινότητα και ο δήμος Λεβαδέων.Στις 5 Μαΐου 1943 γράφτηκε η μελανή σελίδα στην ιστορία της Δαύλειας. Ο οικισμός πυρπολήθηκε από απόσπασμα των Ιταλικών Δυνάμεων Κατοχής.

Η πυρπόληση και καταστροφή της Δαύλειας από τους Ιταλούς στις 5 Μαΐου 1943 αποτελεί την απαρχή στο μακρύ κατάλογο των σκληρών αντιποίνων των αρχών κατοχής σε βάρος του λαού. Ολοκληρώνεται ο μαρτυρικός αυτός κατάλογος με το ολοκαύτωμα του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944 και του Καλαμιού στις 11 Ιουνίου 1944 από τους Γερμανούς.

Ας πιάσουμε όμως το νήμα της αφήγησης από την αρχή, από την πυρπόληση δηλαδή της Δαύλειας στις 5 Μαΐου 1943 από τους Ιταλούς. Ήδη από το φθινόπωρο του 1942 οι ιταλικές αρχές κατοχής συνέλαβαν 60 νέους Δαυλειώτες και τους κράτησαν στις φυλακές της Θήβας, οι οποίοι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Έπειτα από ένα χρόνο περίπου προέβησαν στην στην απελευθέρωσή τους σταδιακά. Κατόπιν, οι αρχές Κατοχής προέβησαν, στις αρχές του Μαΐου 1943, στον βομβαρδισμό από αέρος της Δαύλειας και της περιοχή της σκορπίζοντας παντού το φόβο και την ανησυχία. Ο βομβαρδισμός, όμως, αυτός απεδείχθη κακός οιωνός. Προμήνυε την επερχόμενη συμφορά που θα έβρισκε τους κατοίκους της Δαύλειας, η οποία και δεν άργησε να εκδηλωθεί. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Μαΐου 1943 οι Ιταλικές Δυνάμεις Κατοχής περικύκλωσαν το χωριό, σκότωσαν εν ψυχρώ δύο Δαυλειώτες, το Σπύρο Δελή και το Λουκά Κοπανιά, λεηλάτησαν τα νοικοκυριά και πυρπόλησαν το όμορφο και ηρωικό αυτό χωριό. Οι Δαυλειώτες έβλεπαν από τα γειτονικά βουνά την πυρπόληση των σπιτιών και των περιουσιών τους με σπαραγμό καρδίας και οδύνη. Οι κάτοικοι του χωρίου, λόγω του ηρωικού τους φρονήματος και του πείσματος τους, γύρισαν γρήγορα πίσω στο χωριό και το ξαναέκτισαν εκ της στάχτης του.