Πανηγυρικός εορτασμός για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς

Επετειακή εκδήλωση για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, παρουσία του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Λεβαδέων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδείας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή σχολείων της πόλης.
Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο δάσκαλος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Δημήτρης Τονίδης.
Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε η δήμαρχος Γιώτα Πούλου, η οποία ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
«Η 1η Απριλίου είναι μια μέρα ξεχωριστή για την όμορφη πόλη της Λιβαδειάς, την αρχοντοπούλα της Ρούμελης, την πόλη των νερών. Είναι η επέτειος των ελευθερίων της και απονέμει ευγνωμοσύνη, τιμή και δόξα σε εκείνους που την ελευθέρωσαν από τον τουρκικό ζυγό με πρώτο τον Αθανάσιο Διάκο και τους άλλους οπλαρχηγούς, αγωνιστές και μάρτυρες της πατρίδας μας. Όλους αυτούς τιμούμε και ευχόμαστε να είμαστε άξιοι συνεχιστές της σκυτάλης της ελευθερίας που μας παρέδωσαν. Μία σκυτάλη που ιδιαίτερα σήμερα είναι κρίσιμη και πρέπει να την κρατήσουμε μακριά από κάθε είδους δουλεία γιατί η αξιοπρέπεια της ζωής του ανθρώπου είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπως κάθε χρόνο, για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας που έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Την 1η Απριλίου 1821 στο Κάστρο της Λιβαδειάς και στο Ρολόι, υψώθηκε η σημαία της επανάστασης κυματίζοντας μετά από εκατοντάδες χρόνια σε ελεύθερη ελληνική γη», είπε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου.
Και πρόσθεσε: «Ο Αθανάσιος Διάκος, απηύθυνε λόγο προς τους Λιβαδείτες μέσα σε ζητωκραυγές και επευφημίες. Έπειτα όλοι μαζί ήρθαν εδώ, στο ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου τελέστηκε κατανυκτική δοξολογία. Χοροστάτησαν οι επίσκοποι Σαλώνων, Ταλαντίου (Αταλάντης) και Αθηνών και ευλόγησαν την σημαία της επανάστασης, του Αθανάσιου Διάκου που στη μια της πλευρά απεικόνιζε τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον φοβερό δράκοντα και στην άλλη με κυανό μετάξι είχαν κεντηθεί οι λέξεις «Ελευθερία ή Θάνατος» και αποτελεί σύμβολο του απελευθερωτικού αγώνα και κειμήλιο της τοπικής μας ιστορίας».
Αναφερόμενη στο μήνυμα της ημέρας σημείωσε πως όταν αγωνιζόμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στους στόχους μας μπορούμε να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες και να πετύχουμε μεγάλες νίκες, ακόμα κι όταν είμαστε, καθώς λέει και ο ποιητής: μικρός λαός που πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια».
Ο Βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος δήλωσε σχετικά: «Γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Λιβαδειάς είναι μία ημέρα μνήμης και στέλνουμε ένα μήνυμα, αλληλεγγύης, ανεξαρτησίας, λαϊκής κυριαρχίας και ενότητας του λαού για να αντιμετωπιστούν οι εθνικοί κίνδυνοι και να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ειρήνης και συνύπαρξης με όλους τους γείτονές μας».
Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά επεσήμανε: «Γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς, καταθέτουμε την τιμή και τον σεβασμό μας σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας».
Τέλος ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γιώργος Κωσταγιάννης αναφέρθηκε στον ιστορικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και συμπλήρωσε: «Σε έναν ιστορικό, ιερό τόπο, της Αγίας Παρασκευής τιμούμε τον Αθανάσιο Διάκο και όλους όσοι συνέβαλλαν στην επανάσταση και την απελευθέρωση της Λιβαδειάς. Το θέμα της ελευθερίας είναι μέσα στις αρετές από τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα μέχρι τον Αθανάσιο Διάκο και μέχρι σήμερα».