Απάντηση στο Παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ από τον Σύλλογο «ΚΑΝΝΑΒΟΙΩΤΙΑ»

«Φυλάγαμε τσίλιες οι τρεις μας, γωνία Αρριανού-Ολύμπου. Κρατούσαμε σφιχτά το περίστροφο, με το χέρι στη φαρδιά τσέπη του σακακιού που φούσκωνε, όπως στην τελευταία ταινία του Τζώρτζ Ραφτ. Στις οχτώ ακριβώς ακούστηκε μια ριπή από πολυβόλο και σε λίγο σκόρπιοι πυροβολισμοί. Στις οχτώ και πέντε έφτασε ο Γαλάνης να μας πει να διαλυθούμε. Εγώ κατέβαινα μαζί του μέχρι την Εγνατία. «Απλή δουλειά» είπε. «Μόλις μπήκαμε μέσα στον τεκέ τούς βρήκαμε όλους ξαπλωμένους στην κουρελού, ακίνητους, σα να μην άκουσαν που μπήκαμε. Τους φωνάξαμε να σηκωθούν. Δε σηκωθήκανε, ήτανε βαριά μαστουρωμένοι. Τους ρίξαμε με την ησυχία μας μια και καλή. Δε σάλεψε κανείς τους, ούτε κιχ, οχτώ άτομα. Θ’ ανασάνει τώρα η γειτονιά από την αλητεία του Κιορπέ». «Πάρε το περίστροφο» είπα «δεν έχω που να το ακουμπήσω απόψε». Πρόσεξα τη φωνή μου. Την πρόσεξε και ο Γαλάνης. «Σε καταλαβαίνω» είπε. «Δεν έχεις συνηθίσει ακόμα». «Είναι κι αυτό» είπα.» (Μανώλης Αναγνωστάκης, «Το Περιθώριο ’68-’69»).

Μαρτυρία του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, από την έφοδο της ΟΠΛΑ σε τεκέ της Θεσσαλονίκης και την εκτέλεση των θαμώνων την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Πιστό στην ιδεολογική παρακαταθήκη  του Νίκου Ζαχαριάδη, δηλαδή την κατάδοση και την συκοφαντία, το  ΕΣΥΝ  Λιβαδειάς, επιτίθεται στον σύλλογό μας με τα συνήθη ιδεολογικά εργαλεία, το ψέμα και την παραπληροφόρηση και με τα μέλη του να θεωρούν μάλλον ότι βρίσκονται ακόμα στην δεκαετία του ’70,όταν στα αμφιθέατρα και τους κοινωνικούς χώρους υποδυόμενοι την «Γκεστάπο» της αριστεράς, πάσχιζαν μάταια να επιβάλλουν την ιδεολογική τάξη.

Μόνο που σήμερα πια, αποδυναμωμένοι και συστημικοί, αγκομαχώντας να παραστήσουν τον «Ηλία του 16ου»,υπηρετούν ανοιχτά και αδίστακτα με την στάση τους τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τα φαρμακοβιομηχανικά καρτέλ, τις εταιρίες πετρελαιοειδών και τις πολυεθνικές εταιρίες αλκοολούχων ποτών, όλους δηλαδή τους μηχανισμούς που σχεδίασαν, επέβαλλαν και χρηματοδότησαν την απαγόρευση της κάνναβης. Μιας κάνναβης που για χιλιάδες χρόνια και μέχρι την απαγόρευσή της το 1937,υπήρχε σαν συστατικό στο 80% των φαρμάκων.

Ψέμα 1ον και μεγαλύτερο: Το κεντρικό τους σύνθημα «λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Αν ήταν ειλικρινείς και έντιμοι με τον εαυτό τους και την κοινωνία και πραγματικά ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις, θα ζητούσαν την απαγόρευση του αλκοόλ, το οποίο ποτέ δεν αγγίζουν. Το αλκοόλ με βάση τον ορισμό που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία για τα ναρκωτικά όπου «ναρκωτικό θεωρείται η ουσία που βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί εξάρτηση» θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, κάτω από την ηρωΐνη και την κοκαΐνη. Στο αλκοόλ οφείλονται το 90% των τροχαίων ατυχημάτων, το 70% των φόνων, 4.000 θάνατοι τον χρόνο και 250.000 εξαρτημένοι χρήστες, είναι το προφίλ της συγκεκριμένης ουσίας στη χώρα μας. Δεκάδες προγράμματα για αλκοολικούς από το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω κλπ. λειτουργούν στην Ελλάδα. Δεν είναι σε γνώση μας κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης παγκοσμίως από κάνναβη. Μάλλον γιατί ποτέ δεν χρειάστηκε.

Ψέμα 2ο: «…εδώ και χρόνια άλλωστε, τα φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης διατίθενται δωρεάν μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία του ΕΟΦ…». Τα φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης και μόνο για την ουσία CBD η οποία καλύπτει μέρος των ασθενειών που αντιμετωπίζει η κάνναβις, κυκλοφορούν στη χώρα μας εδώ και λίγους μήνες και το κόστος τους καλύπτεται πλήρως από τον ασθενή, κυμαίνεται δε από 60-150 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την πάθηση.

Ψέμα 3ο: «…η κάνναβις είναι η πιο διαδεδομένη ουσία παγκοσμίως. Το 25,8% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ, κάνει χρήση κάνναβης…». Σύμφωνα με στοιχεία της ESPAD, μιας διεθνούς ΜΚΟ η οποία ερευνά την χρήση ουσιών σε ανηλίκους και τα στοιχεία της οποίας συνήθως χρησιμοποιεί το ΕΣΥΝ (πάντα παραποιημένα), η πιο διαδεδομένη ουσία σε ανήλικους νέους είναι το αλκοόλ με το 60% των μαθητών στην Ευρώπη να κάνει χρήση της και με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Γεωργία σε ποσοστό 72%, στην Τσεχία 68% και στην Κύπρο 66%. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη 800 άνθρωποι τη μέρα πεθαίνουν από το αλκοόλ στην Ευρώπη, και το 2016 το 5,5% (291.000 άτομα) όλων των θανάτων στην Ευρώπη προκλήθηκε από το αλκοόλ. Κανένας θάνατος από κάνναβη δεν έχει καταγραφεί ποτέ, από την εποχή του Αδάμ και της Εύας.

Ψέμα 4ο: «…καταγράφηκε 62% άνοδος των επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με την χρήση κάνναβης…». Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του «επείγοντος περιστατικού» από χρήση κάνναβης; Και πως αντιμετωπίζονται; Γιατί εμείς πρώτη φορά ακούμε κάτι παρόμοιο. Και μάλλον και τελευταία…

Ψέμα 5ο: «…καταγράφεται σαφής τάση ανόδου των αιτημάτων πρώτης εισαγωγής για θεραπεία από χρήση κάνναβης…». Τι σημαίνει «σαφής τάση ανόδου» και τι «πρώτη εισαγωγή»; Μπορούν τελικά να μας πουν ένα έστω σύμπτωμα στερητικού συνδρόμου που προκαλεί η κάνναβις; Γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε κανένα. Να τους θυμίσουμε όμως μερικά από το προστατευόμενό τους αλκοόλ: Τρομώδες παραλήρημα Delirium Tremens, οπτικές αλλά και εξωπεδικές ψευδαισθήσεις, εγκεφαλοπάθεια του Wernicke, σύνδρομο του Korsakoff, σύγχυση, αταξία, μανιοκατάθλιψη και τελικά κίρρωση και καρκίνος του ήπατος.

Και κάτι που μας προκάλεσε ευθυμία και μείωσε προς στιγμήν τις ψυχικές μας λόγω της ανακοίνωσής τους αναταράξεις: «…Τα επίπεδα της δραστικής ουσίας THC αυξάνονται από 3,96% το 1995 σε 12% το 2013». Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών εδώ μάλλον έχει μπερδέψει το THC με το ΦΠΑ! Απ’ όσο γνωρίζουμε, η περιεκτικότητα της ψυχαγωγικής κάνναβης σε THC δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του 12%, της δε κλωστικής δεν είναι δυνατόν να ξεπεράσει το 2%. Που βρέθηκε τώρα αυτό το νέο μεταξύ 4-12% THC ασανσέρ και πως ανεβοκατεβαίνει ερήμην του φυτού είναι κάτι που μόνο οι φωστήρες του ΕΣΥΝ γνωρίζουν.;

Και πάντως παρατηρούμε με συμπάθεια την προσπάθεια να αποφευχθούν στραβοπατήματα του παρελθόντος όπως «η κάνναβις δημιουργεί ψύχωση» και άλλα τέτοια ευτράπελα, αλλά και τι απέγινε εκείνη η περιβόητη «θεωρία του προθαλάμου» την οποία από τότε που αποσύρθηκε από το  Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ που την είχε κατασκευάσει, χάθηκε και από τα τσιτάτα του Μπέρια; Και που πήγε το «δεν υπάρχει θεραπευτική κάνναβις» που φώναζε έξαλλη η πρόεδρος του κεντρικού ΕΣΥΝ σε δηλώσεις της παλιότερα μετά από ομιλία στην πόλη της Λιβαδειάς; Πως αυτό μετατράπηκε σε «..ενδείξεις ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση…»; Θα ήταν μάλλον σαν το κυμαινόμενο THC που ακούσαμε προηγουμένως.

Στην πιο εμπεριστατωμένη μελέτη που έγινε ποτέ σε θέματα ουσιών από τον David Nutt και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancett το 2007,στον σχετικό πίνακα βλαπτικότητας το αλκοόλ είναι στην θέση, ο καπνός στην 8η και η κάνναβις στην 11η. Σε άλλον πίνακα στην ίδια μελέτη σε σχέση με την εθιστικότητα το αλκοόλ βρίσκεται στην θέση και η κάνναβις δεν υπάρχει καν στον πίνακα. Αυτά είναι τα πραγματικά επιστημονικά στοιχεία που γνωρίζουμε εμείς.

Οι μάγισσες κι οι χαρτορίχτρες πάντοτε θα ανακαλύπτουν «θεωρίες του προθαλάμου» για να τις αποσύρουν μετά όταν αποκαλύπτεται η απάτη και «Δούρειους Ίππους», όταν το κανναβέλαιο χορηγείται σε βρέφη για την θεραπεία της παιδικής επιληψίας στο νοσοκομείο Μemorial της Βοστώνης, το μεγαλύτερο σε κύρος στον κόσμο.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το κομμάτι αυτό της αριστεράς δείχνει το ρατσιστικό του πρόσωπο.

Πρόσφατα από κοινού με την Χρυσή Αυγή  καταψήφιζαν μετά βδελυγμίας το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Για την συμπτωματική απουσία κοινοβουλευτικού του στελέχους από την συγκεκριμένη ψηφοφορία καλύτερα να μη μιλήσουμε.

Θα τους αφήσουμε να βρίσκονται εκεί για να μας θυμίζουν ότι ο πουριτανισμός υπήρξε ανέκαθεν αδελφός της υποκρισίας.

Δεν έχουμε πρόθεση να δώσουμε συνέχεια σ’ αυτήν την χωρίς νόημα αντιπαράθεση. Γιατί δεν έχει νόημα να αντιπαρατίθεται το αύριο με το χθες. Το ενδιαφέρον, η δύναμη και το κίνητρο μας είναι οι δεκάδες Λιβαδείτισες και Λιβαδείτες που χορηγούνται ήδη με κανναβέλαιο και έχουν δει την ζωή τους ν’ αλλάζει. Είναι οι δεκάδες αγρότες που έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί μας, ζητώντας ενημέρωση για την κλωστική και φαρμακευτική κάνναβη και τις προοπτικές της. Θα είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε. Και πάνω απ όλα είναι η πατρίδα μας. Της οποίας το έδαφος και το κλίμα θα καταστήσουν την ελληνική κάνναβη παγκόσμιο εμπορικό προϊόν και θα λύσουν τα δεσμά της μνημονιακής υποδούλωσης, μια για πάντα. Θα είμαστε εδώ για να την στηρίξουμε. Θα αγωνιστούμε και θα πεθάνουμε για την Ελλάδα. Όπως έκαναν και οι πρώτοι κομμουνιστές, όταν στις φλέβες τους κυλούσε αίμα κι όχι νερό όπως οι σημερινοί. Αυτοί ας φαντασιώνονται τα γκουλάγκ, τις δίκες της Μόσχας και τα ακροβατικά THC,συνοδεία της αγαπημένης τους βότκας. Αλλά ο αιώνας έχει αλλάξει και η σελίδα έχει γυρίσει.

Κι όπως έλεγε κι ένας παλιός κομμουνιστής : «είχαμε όλες τις απαντήσεις, αλλά μας αλλάξανε τις ερωτήσεις».

Το Δ.Σ. του

Συλλόγου Φίλων Θεραπευτικής Κάνναβης

«ΚΑΝΝΑΒΟΙΩΤΙΑ»