Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές

Δέσμη έκτακτων μέτρων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, αλλά και για τη στήριξη των περιοχών που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε την έκτακτη πίστωση 20 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας σε λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών των δήμων και των πολιτών τους.

Ανάμεσα σε άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

 • Δημιουργία ειδικού λογαριασμού όπου θα συμμετέχει το δημόσιο, αλλά και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για έμπρακτη αλληλεγγύη από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το ύψος της συμμετοχής του δημοσίου θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των καταστροφών
 • Ενίσχυση των 19 μεικτών περιπολιών πυροσβεστικής, αστυνομίας και στρατού
 • Έκτακτα μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών όπως παράταση των φορολογικών δηλώσεων για τους κατοίκους των περιοχών αυτών έως τις 28/09/2018, παράταση προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες, η ίδια παράταση θα ισχύσει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2017, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιέw. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι εάν παραστεί ανάγκη οι προθεσμίες αυτές θα παραταθούν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «για την ταχεία ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120».

Επίσης, τόνισε ότι για τη στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο εργασίας:

 • Έχει ήδη προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.
 • Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά.
 • Επίσης, έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων.

Τέλος, είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 210-4819001.

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου η ΑΑΔΕ εξέδωσε αναλυτικά τις διατάξεις για τη διευκόλυνση των πληγέντων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, προωθούνται διατάξεις για:

 • Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018.
 • Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, τρίτη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τέταρτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018,
 • Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018.
 • Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Επιπλέον, για τους φορολογούμενους που υπάγονται στις δύο παραπάνω ΔΟΥ, προωθούνται αποφάσεις για:

 • Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31 Ιουλίου 2018, έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
 • Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018.
 • Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους.
 • Επίσης, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, προωθείται απόφαση για την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της.

Περαιτέρω, προωθούνται διατάξεις, που προβλέπουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους, κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή, για τα ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες πλήττονται από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 των υπολοίπων περιοχών της χώρας, θα δοθεί παράταση έως και 30 Ιουλίου 2018.

από efsyn