Στη Βαρσοβία η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, θεματοφύλακας της ιστορίας και του πολιτισμού της Βοιωτίας, αναδείχθηκε υποψήφιο για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018 (ΕΜΥΑ 2018  European Museum of the Year Award).

Τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας,  προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στη Βοιωτία ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και φτάνουν μέχρι τους μεταβυζαντινούς  χρόνους,  συμβάλλοντας  στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Για τους λόγους αυτούς η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας,  στηρίζει τις δράσεις του Μουσείου και τις ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη  χαρά για μένα να συνοδεύω την αποστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σε αυτή την τόσο σημαντική συμμετοχή υποψηφιότητας του βραβείου του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018.

Η  Βοιωτία είναι περήφανη για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας και οι κάτοικοί της σηκώνουν την ιστορία στις πλάτες τους και παρά τις κρίσιμες και δύσκολες εποχές που διανύουν, παράγουν πολιτισμό. Καλή μας Επιτυχία», τόνισε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά.

 

Δήμαρχος Θηβαίων: Καλή Επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών για την υποψηφιότητα του για το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2018”

Μία  σημαντική στιγμή για το Δήμο Θηβαίων, που σηματοδοτεί και το πολιτιστικό του άνοιγμα σε ευρύτερους γεωγραφικούς χώρους, αποτελεί η υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου  Θήβας, για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018 (EMYA 2018-European Museum of the Year Award).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι το στολίδι της πόλης μας, η ναυαρχίδα και ο θεματοφύλακας της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που μας γεμίζει υπερηφάνεια, χαρά και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Είναι ένα έργο πνοής όχι μόνο για τη Θήβα, τη Βοιωτία, την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα καθώς  κατά γενική ομολογία είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ευρώπης, με συλλογές σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους, καλύπτοντας χρονολογικά τον πολιτισμό της Θήβας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Βοιωτίας από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Απονέμω τα εύσημα διαχρονικά, τόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (ΕΦΑ) κα Αλεξάνδρα Χαραμή και στους εργαζόμενους της ΕΦΑ,  για την επιστημονική αρτιότητα και την αρχαιολογική αξία του έργου, που μας παρέδωσαν.

Ο Δήμος Θηβαίων και η Επιτροπή του Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, πάντα σε γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της, στάθηκαν αρωγοί καλύπτοντας τις δαπάνες  συμμετοχής της αποστολής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για την παρουσίαση του Μουσείου μας στην διοργάνωση, που θα γίνει 9-12 Μαΐου 2018 στην πόλη της Βαρσοβίας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή, την οποία θα υποστηρίξω και με τη φυσική μου  παρουσία στη Βαρσοβία,  μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Στερεάς Ελλάδας κα Φανή Παπαθωμά.

Καλή Επιτυχία στο Μουσείο μας!

Ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπυρίδων Νικολάου

 


Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς

Στο πλαίσιο προσπαθειών προώθησης και προβολής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και κατ’ επέκταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βοιωτίας και στο Ευρωπαϊκό κοινό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το Μουσείο μας αναδείχθηκε υποψήφιο για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018 (EMYA 2018-European Museum of the Year Award).

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς (EMYA) ιδρύθηκε το 1977 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο την αναγνώριση της αριστείας και την επιβράβευση των ευρωπαϊκών μουσείων που επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στη βιωματική παρουσίαση των Συλλογών τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και αυτών που διευρύνουν το κοινό τους μέσα από ποικίλες εξωστρεφείς δράσεις, οι οποίες προωθούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το γενικότερο όφελος της κοινωνίας.

 

Πως φτάσαμε στην υποψηφιότητα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κατέθεσε τον Ιούνιο του 2017 αίτηση συμμετοχής στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018 , δηλαδή πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και παράβολο 500 ευρώ/ με χορηγία που εξασφάλισε ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας κ. Ιωάννης Κοτζιάς.  Τον Ιούλιο του 2017 ενημερωθήκαμε σχετικά με την επίσκεψη του μέλους της κριτικής επιτροπής κ. Marco Biscione τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως του έγινε παρουσίαση του Μουσείου, ξεναγήθηκε στους χώρους του, φιλοξενήθηκε από την Υπηρεσία μας στην πόλη της Θήβας, παρέστη το απόγευμα σε προγραμματισμένη συνάντηση με συντελεστές της Εφορείας και πριν την αποχώρησή του, η Προϊσταμένη της Εφορείας επέδωσε αναμνηστικό δώρο καθώς και οδηγό του Μουσείου συνοδευόμενο από έντυπα της ΕΦΑ Βοιωτίας.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2017  ο πρόεδρος της επιτροπής κ. José Gameiro μας ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή μας πληροί τα κριτήρια και ότι είμαστε ανάμεσα στα 40 υποψήφια μουσεία για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018.

Έκτοτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας ξεκίνησε την προετοιμασία για την παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας στην διοργάνωση EMYA 2018.

α) Ετοιμάστηκε video προβολής του Μουσείου,

β) Κατασκευάστηκε ως εμβληματικό αντικείμενο του Μουσείου μας, αντίγραφο σκύφου του 2ου αι. π.Χ. που εκτίθεται στο Μουσείο και φέρει παράσταση του μύθου της ίδρυσης της πόλης της Θήβας από τον Κάδμο, (που βρισκόταν σε αναζήτηση της αδελφής του ΕΥΡΩΠΗΣ),

γ) Κατασκευάστηκε περίοπτο διάφανο κιβώτιο (plexiglass) για την τοποθέτηση του εμβληματικού μας αντικειμένου, που φέρει στα αγγλικά τη λεζάντα του αντικειμένου, κείμενο με τον μύθο και ανάπτυγμα της παράστασης του σκύφου, και

δ) Ετοιμάστηκε σύντομο εισαγωγικό σημείωμα-χαιρετισμός και κείμενο παρουσίασης του εμβληματικού αντικειμένου.

Η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών έχει οριστεί για την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 και ώρα 12.15 στο panel 9 με θέμα ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ με συντονίστρια το μέλος της κριτικής επιτροπής κα Karmele Barandiaran. Στο ίδιο panel συμμετέχουν το δεύτερο υποψήφιο από την Ελλάδα Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και το Lascaux IV, International Centre for Cave Art της Γαλλίας. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων του panel 9 κάθε υποψήφιο μουσείο θα δεχθεί ερωτήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την εκπροσώπηση και παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, ανέλαβε αποστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας αποτελούμενη από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας κα. Αλεξάνδρα Χαραμή, η οποία θα παρουσιάσει το Μουσείο Θηβών, και τρεις συνεργάτιδες της- αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας, με μέρος των εξόδων ( συμμετοχές στην διοργάνωση, αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και κιβώτιο εμβληματικού αντικειμένου) να καλύπτονται από χρηματοδότηση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Θηβαίων, μετά από την 5330/23.03.2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Θηβαίων.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο 12 Μάιου, στο ετήσιο συνέδριο του European Museum Forum (EMF) Annual Conference and European Museum of the Year Award (EMYA) Ceremony 2018, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία.