Με επιτυχία η εκδήλωση στη μνήμη του πρώτου αιρετού Νομάρχη Βοιωτίας, Ευρωβουλευτή και νομικού Γ. Σταμούλη

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στη μνήμη του Γιάννη Σταμούλη, για τα 10 χρόνια από τον θάνατό του, στο συνεδριακό κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος», που διοργάνωσαν ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την αρωγή του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης καθώς και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Ψυχογιός και ο ομότιμος καθηγητής και πρέσβης στο Συμβούλιο της Ευρώπης Στέλιος Περράκης ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο π. Δοσίθεος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λιβαδειάς κ. Γεώργιου, ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση, εκ μέρους τω διοργανωτών, η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λουκάς Υπερήφανος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης και οι δυο κόρες του Γ. Σταμούλη, Χριστίνα και Κέλλυ.

Παραβρέθηκαν επίσης Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων,  συνεργάτες του Γιάννη Σταμούλη και πλήθος κόσμου.

«Η Βοιωτία 10 χρόνια μετά το θάνατό του Γιάννη Σταμούλη του δικηγόρου και πρώτου νομάρχη της τιμά τη μνήμη του. Έγινε αυτή εκδήλωση επειδή έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια και πλέο είμαστε σε θέση να αποτιμήσουμε το όραμά του, τη δουλειά του, τις ιδέες του και την παρακαταθήκη που μας άφησε», σημείωσε μεταξύ άλλων η Χ. Σταμούλη και πρόσθεσε ότι το αρχείο Γιάννη Σταμούλη έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε μια έκδοση με την οποία θα αποτυπωθούν τα πρακτικά της εκδήλωσης.

«Για τον Γ. Σταμούλη στο κέντρο του κόσμου ήταν ο άνθρωπος», συμπλήρωσε η κ. Σταμούλη και έκανε μια σύντομη αναφορά σε κάποιους μεγάλους σταθμούς όπως οι πρώτες ελληνικές δικές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δίκες στο δικαστήριο τότε των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η συμμετοχή και η άποψή του για τον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, η δημιουργία του οργανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας που αποτέλεσε οδηγό και ακόμα σε κάποια σημεία του λειτουργεί, το όραμά του για το αυτοκινητοδρόμιο, η διαχείριση των απορριμμάτων, το πανεπιστήμιο Βοιωτίας, ιδέες που «έπεσαν» στο τραπέζι κάπως νωρίς αλλά τώρα εικοσιπέντε χρόνια μετά την κατάθεσή τους απασχολούν.

Η Δήμαρχος Γ. Πούλου σε δηλώσεις της αναφερόμενη στο έργο και στη δράση του Γιάννη Σταμούλη, τόνισε: «Η ζωή του ήταν ένας διαρκής αγώνας για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα από όποια θέση κι αν υπηρετούσε. Διακρίθηκε για το ήθος και την ακεραιότητά του. Ο ελληνικός λαός του χρωστάει την νομική θεμελίωση του δικαιώματος στη  διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τη διεθνοποίησή της. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει την πολυσχιδή προσωπικότητα του Γιάννη Σταμούλη, την πολύπλευρη δράση του και το όραμά του». Κλείνοντας  ανέφερε πως η πορεία του αποτελεί, για όλους τους ενεργούς πολίτες, παράδειγμα αναφοράς και ότι καθήκον όλων είναι συνεχίσουν το έργο του, με συνέπεια και οραματισμό.

«Με τη αυτή την εκδήλωση η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας –τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φ. Παπαθωμά – τιμά την μνήμη του Γιάννη Σταμούλη, του αείμνηστου πρώτου αιρετού νομάρχη Βοιωτίας, Ευρωβουλευτή, δικηγόρου και συνιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφού είχε λάβει μέρος στη Διακήρυξη της 3 Σεπτέμβρη. Τη μνήμη του ανθρώπου άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στον τόπο μας και είναι γεγονός οτι το όραμα του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί κυρίως αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ακόμα τώρα αγωνιζόμαστε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ένα θέμα για το οποίο ήταν πρωτεργάτης όπως και σε πολλά άλλα».

Ο Ν. Θηβαίος σημείωσε σχετικά: «Τιμούμε την μνήμη του Γιάννη Σταμούλη του νομικού, του αυτοδιοικητικού του πολιτικού. Μια εκδήλωση, σε μια συγκυρία που η ελληνική Βουλή μέσω της διακομματικής επιτροπής της για τις γερμανικές αποζημιώσεις η οποία ολοκλήρωσε πριν από μερικούς μήνες το έργο της. Είναι καιρός το θέμα αυτό να μπει στη Βουλή επισήμως, να αποτελέσει ώριμη διεκδίκηση με ποικίλους τρόπους από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης. Τέτοιες εκδηλώσεις έρχονται πραγματικά να αναδείξουν την αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τοπικές και εθνικές που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση αυτής της εθνικής αδικίας. Το οφείλουμε στα θύματα, το οφείλουμε στην ιστορία της πατρίδας μας, το οφείλουμε στις νέες γενιές».

Τέλος ο Σ. Περράκκης είπε σε δηλώσεις του: «Αυτή η εκδήλωση έχει εξαιρετική σημασία. Δεν είναι απλά μια επέτειος, είναι μία ευκαιρία για έναν αναστοχασμό, για ένα πραγματικό άνθρωπο, έναν ευπατρίδη το Γιάννη Σταμούλη και κυρίως για το έργο του. Διότι αυτό που έκανε ο Γιάννης Σταμούλης η μεγάλη κινητοποίηση του σε πολλά επίπεδα, ως πολιτικός, ως ιδεολόγος, ως νομικός, ως άνθρωπος είναι πολύ σημαντικό. Ο Γ. Σταμούλης πίστευε στις αρχές και τα ιδανικά της δικαιοσύνης και έχει αφήσει μία πολύ δυνατή κληρονομιά και ευθύνη σχετικά με την διεκδίκηση των επανορθώσεων. Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που ανήκω σε αυτό το κύκλο των ανθρώπων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του νιώθω πραγματικά ιδιαίτερη στιγμή αυτή της συμμετοχής μου στη συγκεκριμένη εκδήλωση».

  • Ο Γιάννης Σταμούλης γεννήθηκε στη Θήβα το 1930, σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών. Παντρεύτηκε τη Βάσω με την οποία απέκτησε δύο κόρες επίσης δικηγόρους την Κέλλυ και την Χριστίνα. Ο Γ. Σταμούλης δικηγόρος με μεγάλη πείρα χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις, γνωστός στο πανελλήνιο για τη δικαστική μάχη που έδωσε, εντός και εκτός της χώρας, για τις γερμανικές αποζημιώσεις εκπροσωπώντας κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου. Διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ το διάστημα 1989-1994 και από το 1994-1998 Νομάρχης Βοιωτίας.

Πηγή: MparGr

“Ευχαριστώ”, από το Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη

Το Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς πολίτες, πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, παλαιούς συνεργάτες και φίλους του Γιάννη Σταμούλη, οι οποίοι ανταποκρίθηκατε στο κάλεσμα να τιμηθεί η μνήμη του, την Κυριακή 17/12 στη Λιβαδειά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Δήμο Λεβαδαίων και προσωπικά στη Δήμαρχο Γιώτα Πούλου, για την πρωτοβουλία και τη σημαντικότατη στήριξη στη συνδιοργάνωση, καθώς και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και προσωπικά τον Κώστα Μπακογιάννη και τη Φανή Παπαθωμά που αγκάλιασαν αυτή την εκδήλωση, με θέρμη», αναφέρει σχετική ανακοίνωση από την Βάσω, την Χριστίνα  και την Κέλλυ Ι. Σταμούλη.