Στην τελική ευθεία η νομιμοποίηση αυθαιρέτων – Ευνοϊκοί όροι για τις ευπαθείς ομάδες (video)

Αντίστροφη μέτρηση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου και σε 15 ημέρες η εφαρμογή του.

Ο νέος νόμος προβλέπει περισσότερες δόσειςχαμηλότερα πρόστιμαευνοϊκούς όρους για τις ευπαθείς ομάδες και για τους περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ενταχθεί στον ισχύοντα νόμο και δεν εξόφλησαν το πρόστιμο, αλλά και αυστηρότερους ελέγχους στις νέες κατασκευές.

Και για αυτούς τα πρόστιμα επανυπολογίζονται και αν μεταφέρουν το φάκελο τους στη νέα ρύθμιση μέχρι τον Απρίλιο εξασφαλίζουν επιπλέον έκπτωση 20%. Οι άνεργοι και όσοι επιδοτούνται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα έχουν έκπτωση 70 και 80% και πάγωμα δόσεων για δυο χρόνια.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Αποκλείονται οι αυθαίρετες κατασκευές μετά τον Ιούλιο του 2011. Οι ιδιοκτήτες νεότερων αυθαιρέτων γλιτώνουν τα υψηλά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αν τα κατεδαφίσουν μέσα σε 30 ημέρες . Θα πληρώνουν μόνο ένα παράβολο 500 ευρώ.

Οι μικρές παραβάσεις θα νομιμοποιούνται μόνο με το παράβολο το οποίο μειώνεται κατά 50%.

250 ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές έως 100 τετραγωνικά 500 από 100 έως 1000.

Όσοι πληρώνουν εφάπαξ θα έχουν επιπλέον έκπτωση 20%. Και 10% αν καταβάλουν το 30% του προστίμου.

Τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με τις τελευταίες τιμές ζώνης.

Ταυτόχρονα ξεπαγώνει η μεταφορά συντελεστή δόμησης, καθιερώνεται η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών και θεσπίζεται το παρατηρητήριο δόμησης σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Νίκος Γρυλλάκης