Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας ο Δήμος Λεβαδέων

Ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 24 Ιουλίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη 

Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων και κατά πλειοψηφία ενέκρινε τον προγραμματισμό για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα προκειμένου να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των αναγκών της αρμόδιας υπηρεσίας τροποποιώντας ταυτόχρονα τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Λεβαδέων.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς οι οποίοι μετά και την τοποθέτηση της Δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις προσλήψεις που προγραμματίζονται ωστόσο ζήτησαν ακόμα περισσότερα άτομα αίτημα με το οποίο συντάχθηκε και μερίδα της αντιπολίτευσης.

«Χαίρομαι και ελπίζω να μη βιάζομαι να το πω και να μην εκπλαγώ αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Μπούρας κάνοντας παράλληλα λόγο για αιρετούς άλλων περιοχών και «πολιτικούς απατεώνες» επισημαίνοντας ότι «Δήμαρχοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στην περιφέρεια μας που εκμεταλλεύτηκαν τους εργαζόμενους, τους είχαν απλήρωτους, τους έβγαλαν έξω να μαζέψω τα σκουπίδια μέσα από τη διαδικασία των καταλήψεων και των απεργιών μας και μετά τους απέλυσαν και μάλιστα προέβλεψαν και να κονδύλια κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ για να πάρει τα απορρίμματα εργολάβος», φωτογραφίζοντας έτσι τον Δήμο Λαμίας.

Ο κ. Μπούρας σημείωσε ότι ο Σύλλογος εκτιμά πως οι 8 προσλήψεις που πρότεινε η Δημοτική αρχή δεν είναι αρκετές και απαιτούνται άλλες 6 ενώ σχετικά με το οικονομικό ζήτημα για τη κάλυψη των θέσεων είπε ότι αυτό είναι θέμα της δημοτικής αρχής ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν την επαναβεβαίωση της δέσμευσης ότι δεν θα παραχωρηθεί «οποιοδήποτε κομμάτι της καθαριότητας σε ιδιώτη – εργολάβο».

Επί της ουσίας η δημοτική αρχή προχώρησε στον προγραμματισμό για την κάλυψη των 6 συμβασιούχων που διαθέτει αλλά και 2 επιπλέον θέσεων.

«Η αύξηση του προσωπικού σε αυτές τις υπηρεσίες τις ανταποδοτικές όπως η καθαριότητα έχει άμεση σχέση επίπτωση στα δημοτικά τέλη», επεσήμανε η Δήμαρχος και πρόσθεσε: «Εκτιμάμε ότι καλύπτοντας αυτές τις 6 θέσεις και τις άλλες δυο του οδηγού και του χειριστή σύν τους εργαζόμενους στην κοινωφελή μέχρι το 2018 δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Όπως είπε η κ. Πούλου το να δηλώσει ο Δήμος 20 θέσεις και να πάρει ε ή 8 δεν έχει νόημα, δεν θα εκκριθούν όλες ενώ θα προκύψουν και άλλα ζητήματα διότι η κάθε θέση πρέπει να στοιχειοθετείται από ανάγκες συγκεκριμένες, «άρα το να μπουν «αέρας» θέσεις δεν έχει νόημα».

Παράλληλα η Γιώτα Πούλου υπενθύμισε στον Σύλλογο και το Σώμα τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί η δημοτική αρχή τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας.

Από την μείζων μειοψηφία ο Κώστας Σωτηρόπουλος τάχθηκε υπέρ της απόφασης για τις 8 προσλήψεις.

«Εμείς ψηφίζουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής, θεωρούμε ότι τα άτομα αυτά θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παρόλ’  αυτά πρέπει να επισημάνουμε οτι υπάρχει ένα θέμα συνεννόησης και οργάνωσης στην δημοτική αρχή δεδομένου ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζήταγε άλλον αριθμό προσλήψεων. Το θέμα ωστόσο δεν είναι τι αριθμό λέει ο καθένας, και εμείς μπορούσαμε  να λέγαμε παραπάνω, αλλ΄’α αν υπάρχει σχετική μελέτη για το τι απαιτείται», είπε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ο Νώντας Κοτσικώνας τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Συλλόγου επικαλούμενος και την θέση του Αντιδημάρχου Χρήστου Παπαθανασίου.

«Πρέπει να βλέπουμε τις θέσεις για μόνιμα και όχι για ένα – δύο χρόνια, πρέπει να προβλέπουμε και για αυτό που θα ισχύσει με τις επόμενες δημοτικές αρχές, να τις δεσμεύουμε. Είναι ξεκάθαρο, ο ίδιος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος διαφώνησε και ζήτησε περισσότερες προσλήψεις.  Ο Σύλλογος είπε ότι χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 6 εργαζόμενοι, εμείς συντασσόμαστε με την πρόταση του συλλόγου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτσικώνας.

Ο Γιώργος Ζιώγας που είδε θετικά την πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων κατηγόρησε την δημοτική αρχή για «πολιτική ανικανότητα στη διοίκηση του δήμου» και σημείωσε ότι «φαίνεται για ακόμα μια φορά η προχειρότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο και η κατάσταση είναι ενδεικτική από την στάση και τις θέσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου» ενώ ο Θεόδωρος Θεοδώρου επεσήμανε ότι και αυτός τάσσεται με την πρόταση του Συλλόγου κάνοντας αναφορά και στις θέσεις του αρμόδιου Αντιδήμαρχο τονίζοντας ότι «τα έξι άτομα είναι λίγα» και πως χρειάζονται περισσότερα άτομα για να αποφευχθεί η περίπτωση εμπλοκής ιδιώτη τον τομέα της καθαριότητας

Τέλος όπως μετά από παρέμβαση του Κ. Σωτηρόπουλου έκανε γνωστό η Δήμαρχος Γ. Πούλου την Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 7:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη για το ζήτημα της χρηματοδότησης και των έργων.